Szent Flórián-szobor

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A belvárosi r. k. templom (trsz.: 564) közelében, szabadon álló, négyzet alaprajzú, sátortetős, négy oldalán félköríves nyílásokkal áttört védőépületben, hasáb alakú talapzaton álló szobor. A szent római katonai öltözékben, baljában zászlóval, jobbjával égő házra vizet öntve látható. A talapzaton német nyelvű könyörgő felirat, a védőépület bejárati rácsán az állíttató monogramja és évszám: G A 1827. Állíttatta Arnó György városi szenátor 1827-ben (Domenico Berti luccai kőfaragó).
Kis házikóban négyszög alaprajzú pilléren álló Szent Flórián szobor.
A házikó négyzet alaprajzú, oldalait egy-egy árkád töri át. Lábazata fölött mellvédsáv emelkedik, három oldalán kőbábos korláttal, a negyediken -a bejáratin- vasráccsal. Könyöklőpárkány zárja le. A sarkok toszkán falpillérei közrefogják a félköríves záródású nyílásokat. A pillérek háromrészes párkányt tartanak, metopéiban rozettákkal. A félkörívek melletti falmezőket szintén egy-egy rozetta díszíti. A házikót laposszögű sátortető fedi, belül csehboltozattal. Szent Flórián szokásos attributumaival jelenik meg: római katonai öltözetben, jobb kezével vizet önt a lába melletti égő házra, baljában zászlót tart.

Jó állapotú, szép környezetben.