Péter és Pál apostolok
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, K-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentélyhez É és D felől csatlakozó mellékterekkel: sekrestye, hittanterem. Csehsüveg boltozatos hajó, fiókos dongaboltozatos szentély és mellékterek, a hajó bejárati oldalán karzat. Kripta a szentély alatt: kilencosztatú tér, négy pillérre boltozva. Falképek: 1939 (id. és ifj. Éber Sándor). A karzataljában és még több helyen a templomban 18. század végi és 19. század eleji sírkövek. A hajóban Polimberger György bronz domborműves epitáfiuma: 1821 (Jacob Schroth). Berendezés: 18. század vége, 20. század: szószék: 18. század második fele; főoltár: 1790 körül, főoltárkép: 1857 (Joseph Kessler). Keresztúti stációk: 1948 (ifj. Éber Sándor és Éber Anna); a toronyalja Szent Rita-kápolnájában tizenhat darabos képsorozat: 1967 (Prokop Péter). A templomot gróf Grassalkovich Antal kegyúr anyagi támogatásával 1742-ben kezdték építeni s 1765-ben készült el. 1783-ban részben átalakították. Tornyát 1791-ben megnagyobbították. 1841-ben készült az új toronysisak (Novák József ácsmester). 1883-ban felújították, 1921-1925 között ismét átalakították, több barokk stílusú építészeti elem, illetve dísz csak ekkor készült (építész: Nagy Márton).
külső leírás:
Egyhajós templom a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal. Tetejét cserép fedi.
Az épületen kettős lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe, a falakat toszkán pilaszterek tagolják. A főhomlokzatot 1 szimpla + 2 dupla + 1 szimpla pilaszter osztja három részre, a két szélső mezőt alul ívesen levágott sarkú szemöldöke közepén két, egymásnak fordulócsiga motívummal díszített tagolt szalagkeretű tükör, a karzatszinten félköríves záródású, kereteletlen, váll- és könyöklőpárkányos szoborfülke, a középsőt hasonló kialakítású, de tagolt szalagkeretes és záróköves ablak, alul pedig a szegmentíves záródású főkapu töri át.
A főpárkány fölött attika, azon kettős voluták emelkednek, melyeket osztópárkány választ el egymástól. Az első toronyszint oldalai tükrös kialakításúak, a széleken lizénapárkányokkal, fölötte egyrészes osztópárkány és a második szint lábazata, melyen a toszkán sarokpilaszterek állnak. A második szintet háromrészes párkány koronázza, képszékében órákkal. A torony ablakai félköríves záródásúak, tagolt szalagkerettel, az alsó könyöklővel a fölsők lábazattal, vállpárkánnyal és zárókővel.
Az oldalhomlokzatok ablakai állótéglány alakúak, tagolt szalagkerettel, zárókővel, konzolpár tartotta könyöklővel.
A szentély zárófalán vakarchitektura: Colosseum-motívum, párkányán a középtengelyben kereszt, melyet tagolt szalagkeret keretel, ezt két oldalán alul csigamotívumok támasztják meg.
A szentély két oldalához kapcsolódik a sekrestye és annak pendantja.

2018.07.14 09:55 Emese62 állapot: 5 - pont: 26

Szép állapotban van a főtéren az oldalsó keleti fal mellé mozgáskorlátozott feljárót építettek. A belső tér is rendben van nem vizes, a tetőn a cserép szerintem több helyen törött és lecsúszott.