Római katolikus plébániaház

plébánia
r.k. plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, L alaprajzú, földszintes saroképület. Az eredeti, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épülethez É és Ny felől alacsonyabb tetőgerincű, a végfalak felé kontyolt tetejű épületszárnyakat csatoltak. A téglalap alaprajzú épületrész utcai homlokzatán középrizalit, lépcsőzetes attikával lezárva, az attikán kronosztikonos felirat: 1841. Az udvari homlokzatokon pilléres tornác, utólag beüvegezve. Az L szárainak találkozásában alacsonyabb, négyzetes alaprajzú toldalék. Szent Imre téri szárnya kéttraktusos, oldalfolyosós elrendezésű. A Táncsics u.-i egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, átalakítva. A Szent Imre téri szárnyban klasszicista kályhák. A korábbi, 1728-ban emelt épület az 1840-es tűzvész során leégett, a jelenlegi 1841-ben épült.
külső leírás:
Földszintes, kontytetős, cserépfedésű sarokház. Jelenlegi L alaprajza valószínűleg úgy jött létre, hogy az eredeti téglalap alaprajzú házhoz két irányból építettek toldalékokat.

Lábazata és egyszerű könyöklőpárkánya végigfut a fő- és az oldalhomlokzaton, főhomlokzata első négy tengelyének szélességében egy-, a további részeken háromrészes főpárkány zárja le az épületet, melyet a rizalitban fogsor díszít. Az udvari homlokzatok képét e folyosók nagy, közel néygzet alakú üvegezett nyílásai határozzák meg.
A Szent Imre téri (fő)homlokzat tehát 4+2+3+2 tengelyes, "középrizalittal", a Táncsics M. utcai 11 tengelyes. A rizalit félköríves záródású ablakait kivéve az összes nyílás állótéglány alakú, egyenes záródású. A nyílások egyszerű szalagkeretesek, az első 4 tengely keretei fölött tagolt szemöldökök helyezkednek el. A rizalit melletti két-két tengely fölött fekvőtéglány alakú mélyített faltükör van. A rizalitot vízszintesen - az előbbiekben említettek mellett - vállpárkány is tagolja, mely ráfordul az ablakok íves záródására. Itt a mellvédmező vakolatkváderes, az ablakok alatt egy-egy mélyített tükörrel. A rizalitot attika zárja le, az alább közölt felirattal.
Az udvarban áll még egy 15 tengelyes, félnyeregtetős épület (hittantermek)

2018.07.14 08:59 Emese62 állapot: 5 - pont: 26

Nagyon szép öreg épület csak a tető kicsit rossz! A bádogozás hibája miatt ázik a verébdeszka a homlokzatnál.