Reich Farkas és Fiai cég áruháza

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
áruház
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A főtér és két utca által határolt telken álló, U alaprajzú, egyemeletes épület, a Szabadság u.-i szárny fölött magasabb gerincű, az oldalszárnyak fölött alacsonyabb gerincű nyeregtetővel. Szabadság u.-i szárnyának D-i végéhez későbbi, négyzetes alaprajzú, lapos tetős épületrész kapcsolódik, melynek szecessziós homlokzati architektonikus elemeit újabban jórészt eltávolították. Az U alakú épület homlokzatain kis kiülésű középrizalitok, a Szentháromság téri rizalit fölött bábos attika. Földszinti homlokzatain félköríves záródású kirakatportálok, a homlokzat középtengelyében bejárati kapu. A földszinten poroszsüveg boltozatos terek, az egyikben öntöttvas oszlop, rátámaszkodó két szegecselt vasgerendával. Az emeleten lakóterek. A toldalék belső tere átriumos-galériás megoldású, eredeti fakorláttal a galérián, falépcsővel az ÉNy-i és öntöttvas csigalépcsővel a DK-i sarokban, eredeti nyílászárókkal és festett üveg mennyezeti felülvilágítókkal. Az U alakú épületrész 1880 körül, a toldalék a bejárat öntött padlójába írt évszám tanúsága szerint 1907-ben épült (építész: Fodor és Reisinger aradi építési vállalkozók).
külső leírás:
Eredetileg U alaprajzú, konty- ill. nyeregtetős épület cserépfedéssel, csatlakozó beépítésben. Az U egyik szárához 1907-ben négyzet alaprajzú újabb rész épült; ami jelen állapotban lapostetős, átalakított homlokzatú.
A szentháromság téri homlokzat 1+5+1 tengelyes középrizalittal. Rajta lábazat, háromrészes mellvédpárkány és 3 részes konzolos főpárkány fut végig, utóbbi képszékében kör alakú padlásszellőzők. A rizalit fölött bábos attika emelkedik. A falsíkok sávozottak, az emelet széleit armírozás díszíti, az emeleti rizalit széleit korinthizáló jellegű díszített törzsű pilaszterek.

A nyílások állótéglány alakúak, a fszt-iek félköríves, az emletiek egyenes záródással. A kapu a középtengelyben nyílik, méreteivel kiemlekedik a többi nyílás közül, az összes szalagkeretes, a keretek a falsávozásnak megfelelően tagoltak. A rizalit emeletének ablakai aediculás keretelésűek, korinthoszi pilaszterekkel, kétrészes párkánnyal, háromszög oromzattal. A rizaliton kívűli ablakok egyszerűbb kivitelűek; timpanon nélküliek, pilaszterük fejezetét gyémántmetszésű, téglaalakú mező helyettesíti, közöttük - a szemöldökpárkány alatt - téglalap alakú faltükör helyezkedik el.
Az Attila utcai homlokzat 1+2+1 tengelyes, a Szabadság utcai (a hozzáépítést nem számítva) szintén. Kialakításúk a főhomlokzatához hasonló, de mindegyik pilaszter díszített törzsű.

Az árúház üzletei még mindig üresek.