Megújulásunk támogatója:  

Fischer-féle alapítványi ház

azonosító:
2128
törzsszám:
533
szélesség (lat):
N 46° 10,678'
hosszúság (lon):
E 18° 57,057'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
880
település KSH kódja:
3522
földhivatal:
Baja Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület. Szentháromság téri homlokzatán kis kiülésű, timpanonos középrizalit, középtengelyében félköríves záródású kapuval, az emelet három középső tengelye előtt kettős konzolok tartotta, kovácsoltvas korlátos erkéllyel. Az erkélyajtó fölött felirat, a timpanonban egykori tulajdonos monogramja: F S. A Szentháromság téri szárny udvari homlokzatának földszintjén pillérekre támaszkodó árkádsor, széles, kosáríves és félköríves záródású nyílások váltakozásával. Az emeleten dór oszlopos folyosó, a 20. század elején beüvegezett nyílásokkal. A K-i és a Ny-i szárny udvari homlokzata előtt kőkonzolos függőfolyosó, vaskorláttal. Az udvari homlokzatok földszintjén a nyílások fölött félköríves felülvilágító és külső fém nyílászáró szárnyak. Háromkarú főlépcsőház. Kéttraktusos elrendezésű, a Szentháromság téri szárnyon oldalfolyosóval bővítve. A földszinten dongaboltozatos terek, részben átalakítva. A házat a bácskai Pilaszánovics család építtette
1820 körül, majd Fischer Sámuel kereskedő szerezte meg, aki - a homlokzati felirat szerint - a szegények és aggok gyámolítására az izraelita hitközségnek ajándékozta. 1870 körül átépítették, 1989-ben újították fel.
külső leírás:
U alaprajzú, egyemeletes sarokház nyeregtetővel, cserépfedéssel. Szentháromság téri homlokzata 6+5+6, Eötvös utcai 15 tengelyes. Szentháromság téri homlokzatának középső 5 tengelye timpanonos lezárású rizalitban helyezkedik el. A timpanont növényi motívumok és FS monogram díszíti.
A homlokzatokon lábazat és háromrészes főpárkány fut végig, a fszt. és az emelet közötti osztópárkány és az emeleti ablakok könyöklőpárkánya mellvédsávot fog közre, melyet az ablakok alatt lizénák által közrefogott, fekvőtéglány alakú tükrök tagolnak.
A falnyílások állótéglány alakúak, a félköríves záródású, nagyméretű kapu kivételével azonos méretűek és vízszintes záródásúak. A fszt-en boltajtók, kereteletlenek, közöttük a nyílásokra ráforduló vakpárkány hózódik. Az emeleti ablakok tagolt szalagkeretesek, fölöttük egy-egy álló konzol tartotta szemöldökkel, a konzolok közötti mezőben rozettával.
A rizalitot 6 db korinthoszi pilaszter tagolja, a középső 3 tengely elé 4 pár konzol tartotta erkély nyúlik. A középső tengely kerete fölött (szemöldök helyett) tábla van, építési felirattal. A többi nyílás szemöldöke fölött fekvőtéglány alakú mélyített falmező helyezkedik el. A párkány képszékében "kitekintő" férfi ill. női fejek vannak. Az oldalhomlokzat tagolása hasonló. 8 tengelyes, a homlokzat széleit lezáró lizénák fölött, a párkány képszékében emberfejek helyett oroszlánfejek vannak.

Állapotjelentések

2010.04.24 11:31 ngabi állapot: 5 - pont: 3

Az épület 1830 körül épült klasszicista stílusban. 1870-ben átépítik. Fischer Sámuel (a monogramja az épület homlokzatán is látható) a városi izraelita hitközségre hagyja, a szegények és aggok gyámolítására. Jelenleg a Bajai Belvárosi Bemutatóterem is itt található, s más képzőművészeti eseményeknek is otthont ad. wikipédia

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.