Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Az udvari szárnyvégéhez alacsonyabb tetőgerincű épületrész, ehhez a hátsó telekhatáron, derékszögben félnyeregtetős toldalék kapcsolódik. Kosáríves záródású kapuja az utcai homlokzat D-i tengelyében. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezés, átalakítva. Síkmennyezetes belső terek, 19. század eleji nyílászárók, kályhafülkék. Épült 1820 körül. Az első világháború után orvosi rendelő, majd 1943-1947 között múzeum volt az épületben.
külső leírás:
L alaprajzú, földszintes ház zártsorú beépítésben, nyeregtetővel, cserépfedéssel. Az utcai homlokzat megtörő vonalú. Az épület tulajdonképpen két részből áll: egy nagyjából egyforma hosszúságú szárnyakból álló L alaprajzú épület és az ennek az udvari szárnyához kapcsolódó, alacsonyabb párkány és gerincmagasságú toldalék.
Az utcai homlokzat 5+1 tengelyes, a jobb szélső tengely a kapu. A homlokzaton lábazat, könyöklőpárkány, a nyílások fölött félkörívbe forduló, kétrészes szemöldökpárkány és egyrészes koronázópárkány fut végig. Az ablaknyílások állótéglány alakúak, egyenes záródásúak, kereteletlenek. A könyöklőpárkány alatt, a mellvédsávban fekvő téglalap alakú mélyített mezők tagolják a falsíkot.
A (kocsi)kapu félköríves záródású, a lunettarész keretelésének tagolása megfelelő méretekben a vállpárkányéval megegyező, pillérek tartják.

Alul vizesedik (1997).

Nagyon szépen felújítva