Görögkeleti szerb teplom

Szent Miklós püspök
g.kel. templom
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Támfalas kerítéssel körülvett területen, szabadon álló, keletelt, egyhajós, szegmentíves szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. A szentély előtti boltszakaszhoz É és D felől kereszthajószerű térbővület kapcsolódik. A torony karzatszintjén lantablak. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: ikonosztázion képfala: 18. század vége (Markoviny fivérek), ikonosztáz és főpapi trónus: 1793, 1810 (Arsenije Teodorović). A templom külső falában 18. századi sírkövek. Épült 1775-1779 között, 1840-ben tornya leégett, de hamarosan újjáépítették. 1970-1979, majd 1991-1993 között helyreállították.
külső leírás:
Szabadonálló görögkeleti templom íves záródású, a hajóval egyező magasságú szentéllyel, a homlokzat síkjában emelkedő középtoronyal; toronysisakja fémlemezzel, a templomtest teteje cseréppel fedett.
Az épületen lábazat és erőteljes, háromrészes főpárkány fut körbe. A falsíkokat toszkán pilaszterek tagolják, közeikben helyezkednek el az ablakok: állótéglány alakúak, félköríves záródású, talpkővel és zárókővel, könyöklőpárkánnyal ellátott szemöldökgyámos, kereteletlen nyílások. Szemöldökpárkányuk szegmentíves. Bejárat a templom mindhárom oldalán van: kosáríves ill. szegmentíves záródású, állótéglány alakú nyílások, tagolt kő szalagkerettel, mely talpkővel, füllel és zárókővel díszített.
A főhomlokzat karzatszintjének középső tengelyében nem az előbb leírt nyílástípust, hanem kereteletlen lantablakot találunk a szegmentívű szemöldök alatt. A főpárkány fölött emelkedő attika a toronyszintek lábazatául szolgál, az első toronyszint falsíkjait kettős lizénák keretelte tükör tagolja, benne ovális, kereteletlen záróköves ablak, fölötte az ismert szemöldök; egyrészes párkány fölött a második toronyszint lábazatán ión pilaszterek vannak. Ennek a szintnek az ablakai állótéglány alakúak, félköríves záródásúak, talp-, váll- és zárókővel, könyöklővel, keret nélkül. A toronysisak törtvonalú.
A volutákban kővázák, a templomtetőn, a szentély fölött kovácsoltvas kettőskereszt áll.

Évente egy-két alkalommal használják, gondnoka nincs. Emiatt sokszor feltörik. 1997.