Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes lakóház. Táncsics M. u.-i szárnya magasabb tetőgerincű, nyeregtetős, É-i végén kontyolva. Telcs Ede u.-i szárnya alacsonyabb tetőgerincű, nyeregtetős. A Táncsics M. u.-i homlokzaton klasszicista vakolatarchitektúra, félköríves bejárati kapuja a Telcs Ede u. felől, kocsiáthajtó a szárny K-i végén. Udvari homlokzatai átépítettek. A Táncsics M. u. szárny kéttraktusos, oldalfolyosós, a Telcs Ede u.-i egytraktusos elrendezésű. Épült 1840 körül. 1872-ben már Telch Mór cipészmester tulajdonában volt, itt született ugyanabban az évben fia, Telcs Ede szobrászművész. A telek DK-i sarkában: félnyeregtetős melléképület.
külső leírás:
L alaprajzú, földszintes sarokház nyereg- ill, kontytetővel, cserépfedéssel. L alaprajza úgy jött létre, hogy a Táncsics utcai részhez merőlegesen épült a Telcs Ede utcai valamivel alacsonyabb - vagy fordítva.
Táncsics utcai homlokzatát alul lábazat, felül kétrészes párkány határolja, 5 tengelyes, mind az 5 tengely ablak: állótéglány alakúak, egyszerű szalagkerettel, könyöklővel, alattuk téglalap alakú, sima mellvédmezővel, fölöttük háromrészes szemöldökpárkánnyal. A homlokzat széleit toszkán pilaszterek hangsúlyozzák, ugyanilyenek választják el egymástól a tengelyeket is, a következő ritmusban: 2-1-1-1.
A két szárny közös bejárata a Táncsics utcai szárny Telcs Ede utcai homlokzatán nyílik; téglalap alakú, kereteletlen nyílás félköríves felülvilágítóval, ez utóbbi körül egyszerű szalagkerettel.
A Telcs Ede utcai szárny nagyon egyszerű kialakítású; alul lábazat, felül egyrészes párkány zárja le homlokzatát, nyílásai a következők: félkörablak, kocsikapu, 2+2+2 ablaktengely. Az ablakok állótéglány alakúak, egyszerű szalagkeretesek, a kapu állótéglány alakú, keret nélkül.

állapot leírása:
A Telcs E. u-i szárny hátsó részének felújításáig még nem jutottak el. A másik ház falához épült félnyeregtetős, romos toldalék sorsáról még nem döntöttek. 1997.

Telcs Ede (1872-1948) szobrászművész szülőháza gondozott, rendben tartott

lakóház (0.063 km)