Siskovics-kúria (Gyűjtemények Háza)

kulturális és szórakoztató épület
Bácsalmás Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, eredetileg téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. D-i, Hősök terei homlokzatán kis kiülésű, timpanonos középrizalit. Udvari homlokzata előtt faoszlopos tornác fűrészelt eresszel és mellvéddel, közepén falazott oszlopos, nyeregtetős, nyitott verandával. A veranda K-i felét és a homlokzat további részét az épületet L alakra bővítő, későbbi udvari szárny takarja el. Kéttraktusos elrendezésű, átépítve. Fürdőszoba vörösréz kályhával, valamint padlóburkolatok, nyílászárók, kályha, 20. század első fele. Épült a 19. század második felében. 1896-ban Siskovics József országgyűlési képviselő birtokában volt, majd 1913-1944-ig Fischof Béla ügyvéd lakta. 1950-től orvosi rendelő volt. 1987-1988 között az új funkciónak megfelelően felújították. A toldalékban fafaragó műhely, a telken álló fészerben nyári kézműves műhely és kiállítótér található.
külső leírás:
Eredetileg téglalap, a hozzáépítést követően L alaprajzú földszintes sarokház kontytetővel, palafedéssel. Az udvari homlokzatához merőlegesen hozzáépített toldalék durván tönkreteszi azt: az eredetileg öttengelyes homlokzat középső tengelyében volt az épület bejárata, amit a tornác homloksíkjából előrelépő, négy falazott pillér tartotta előtető hangsulyozott; ennek a felétől ma már a toldalék falai állnak és láthatóak csak. A megmaradt tengelyek közül a szélsőt ajtóvá alkították, ez a kiállítás bejárata.
Az épület Hősök terei homlokzata 2+3+2 tengelyes, középrizalittal, melyet timpanon zár le, mezejében címerpajzsba írott ST monogrammal. A rövidebb homlokzatok 2-2 tengelyesek.
Az épületben lábazat és háromrészes párkány fut körbe, a falsíkok vakoltak, a rizalité vakolatkváderes. Ablakai állótéglány alakuak, tagozott szalagkerettel, szemöldökkel, könyöklővel; a rizalit ablakai hasonlóak, de háromszögoromzatosak és könyöklőjük összefogja őket.

A telek mélyén új fészer áll, nyáron kézművesműhelynek ill. kiállítótérnek használják.

Nincs változás az épület állapotában