Szélmalom

Ipari műemlék
élelmiszeripari malom
Ipari műemlék
raktározási létesítmény
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcasorban, szabadon álló, csonka kúp alakú, kétszintes, kúptetős szélmalom, festett bádoggal fedve. Fala kétrétegű: kívül vakolatlan tégla, belül vályog. Épült a 19. század végén. 1926 óta a Nagy Torma család tulajdonában van. Az 1930-as években új gépekkel szerelték fel. A szélvitorlákat 1962-ben szerelték le, s raktárnak használták a malmot. 2005-ben a nyári esőzések következtében fala fölül beomlott. Népi műemlék.
külső leírás:
Szabadon álló, kör alaprajzú szélmalom. Fala kétrétegű, kívül vakolatlan tégla, belül vályog, teteje festett bádog.
Szerkezete, belső kialakítása ép és működőképes, szélvitorlái már nincsenek meg.

2018.07.13 16:04 Emese62 állapot: 1 - pont: 95

Bajára menet kerékpáros találat. A szélmalomból már nem lesz "attrakció" szerintem! Bár a tábla ezt hírdeti, sajnálatos, hogy hagyták idáig fajulni a dolgokat ennyit ér manapság az épített örökség!

Latinovits-kúria (10.981 km)
temetőkápolna (13.205 km)