Szent Anna
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, kereszthajós, poligonális szentélyzáródású, DNy-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a négyezet fölött huszártoronnyal, a kereszt szárainak összemetsződésében alacsonyabb, manzárdtetős mellékterekkel, a kereszthajó oromzatán timpanonos lezárással. Csehsüveg boltozatú hajó, a szentélyben cikkelyes félgömb kupola, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1932-1933 (Kuczka Mihály). Festett üvegablakok: 1909 (Zsellér Imre). Berendezés: 18-20. század; mellékoltárok, gyóntatószék (a hajó jobb oldalán, valószínűleg a régi templomból), szószék, festett faszobrok, 18. század második fele; oltárképek, keresztelőkút, 19. század második fele; főoltárkép: 1888 (Szoldatits Ferenc). Régebbi, 1746-ban épült templom helyén 1783-1787 között épült. 1907-1909 között kereszthajóval bővítették, s ekkor alakították ki a mai szentélyt is (építész: Foerk Ernő). A templomkertben: téglalap alaprajzú, félköríves nyílásokkal áttört oldalú, sátortetős védőépületben, hasáb alakú talapzaton, Nepomuki Szent János-szobor, 19. század eleje; kovácsoltvas kereszt a mohácsi csata 300. évfordulójára, 1826; Szentháromság-szobor, 1877.
külső leírás:
Szabadonálló, nagyméretű, kereszt alaprajzú templom azonos magasságú hossz- és keresztházzal, az összemetsződés sarkaiban alacsonyabb bővítményekkel. Szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, a négyzet fölött huszár-, a főhomlokzat középtengelyében harangtorony emelkedik. Az épület fémlemezzel fedett. Lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe rajta, ez utóbbit főhomlokzati és kereszthajó homlokzati szakaszán fogazat díszíti.
A főhomlokzat háromtengelyes; falmezőinek széleit toszkán jellegű pilaszterek hangsúlyozzák.
Kapuja szegmentíves záródású, gazdagon tagolt, faragott neobarokk kőkerettel. Ablaknyílásai szegmentíves záródásúak, talpköves tagolt szerkezettel, szemöldökdísszel, szegmentíves szemöldökpárkánnyal.
A főpárkány fölött attika emelkedik (sarkain Szent István és Szent László szobra), majd efölött a torony két emelete; falfelületeiket kettős lizénák határolta mélyített tükrök tagolják, a szinteket egymástól osztópárkány választja el, a fölsőt háromrészes órapárkány zárja le. Az 1. szint ablaka szegmentíves záródású, füles, talpköves tagolt szerkezettel, a 2-é függönyíves záródású, ugyancsak tagolt szalagkerettel.
A keresztszárak találkozásában levő bővítmények ablakai, a főhomlokzatéihoz hasonlók, a hosszházéi szintén, de egyszerűbb kivitelben: szemöldökdísz és -párkány nélkül; a szentély ablakai úgyszintén: erősen megnyújtva, közepükön vakmezővel.
A kereszthajó-homlokzatok kialakítása italianizáló, timpanonos lezárással. A timpanonban IHS monogram, alatta Veronika kendője-dombormű jelenik meg; a sarkokon kocka alakú talapzaton Szent Erzsébet, Szent Margit ill. Szent Gellért és Szent Imre szobrai állnak.

Belseje, berendezésének egy része restaurálás alatt (1997).

hibátlan állapotban