Hengermalom

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Ipari műemlék
feldolgozó ipar
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, L alaprajzú, négyszintes malomépület, É-i homlokzatán kis kiülésű rizalitot alkotó, hatemeletes víztoronnyal. Falfelületei vakoltak, tégla-architektúrával, erőteljes pártázattal, konzolokra ültetett sokszögű tornyocskákkal. A malom K-i, Dózsa György úti homlokzatán felirat: 1907. Mindkét épülethez későbbi toldalékok kapcsolódnak. Az 1920-as évekből származó berendezését 1956-ban, 1985-ben és 2000-ben felújították, illetve részben kicserélték. Épült 1907-ben.
külső leírás:
L alaprajzú, szabadonálló, három emeletes malomépület (víz-)toronnyal és téglalap alaprajzú, kisméretű, szabadon álló, földszintes portaépület. Mindkettő megjelenése hangsúlyozottan várszerű: erőteljes pártázattal vannak ellátva, melyet tornyocskák tagolnak. A falsíkok vakoltak, az építészeti tagozatokat nyerstéglából alakították ki. (Az eredeti tömegekhez toldalékokat építettek.) A malom udvari homlokzata 11 tengelyes, a 6 emeletes torony a 4-5. tengelyben áll. Az épületen lábazat fut körbe, a földszintet az emeletektől osztópárkány választja el, ami egyben az 1. emeleti ablakok könyöklőpárkánya is. Erről a tengelyeket elválasztó téglasávok indulnak, amelyek a harmadik emelet fölötti széles, vízszintes téglasávba futnak bele, a főpárkány fölött a már említett pártázatban folytatódik. Az ablakok szegmentíves lezárásúak, kereteletlenek (kivéve a szalagkeretes földszintieket), szemöldökük, könyöklőjük van. A harmadik emeletiek kettősabalakok. A többi homlokzat kialakítása ezzel megegyező, a portáé hasonló, egyszerűbb kivitelben. A malom nevét és az építés évét a Dózsa György utcai homlokzaton felirat tudatja.

2019.12.20 10:46 Zerind állapot: 4 - pont: 30

Érdekes ez a 112 éves, kastélyszerű épület. Kívülről jó állapotúnak tűnik, csak a vakolathibák megszaporodtak egy kicsit az utolsó, 9 évvel ezelőtti jelentéshez képest.

Orczy-kastély (1.031 km)
Szélmalom (1.251 km)