Zsinagóga és iskola

zsinagóga
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A zsinagóga szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület, Ny-i végéhez kétoldalt kapcsolódó, alacsonyabb, támpilléres, félnyeregtetős, a karzatfeljárókat magukban foglaló toldalékokkal. Bejárata a Ny-i homlokzaton, fölötte kétoldalt csúcsíves záródású ablakok. A véghomlokzatok oromfalán ívsoros vakolatdísz, az oromcsúcsokon a törvénytáblák. Síkmennyezetes zsinagógatér, három oldalán öntöttvas oszlopokkal alátámasztott, fakorlátos karzattal. Díszítőfestés: a mennyezeten, 19. század vége. Berendezés: 19. század vége: tórafülke, fabábos korláttal övezett bima, padok. Épült 1828 körül, a 19. század második felében átalakították, bővítették. Az iskola a telek É-i sarkában áll: téglalap alaprajzú, földszintes, ÉK-i végén kontyolt nyeregtetős épület. DK-i, udvari homlokzatán faoszlopos, részben beépített tornác, fölötte kisebb hajlásszögű félnyeregtető. Kéttraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, melyek közül az egyik szabadkéményes volt, egy másik rituális fürdő céljára szolgált, medencével. Épült 1880-ban. Felújítva 2000-ben.
Zsinagóga:
T alaprajzú, nyeregtetős zsinagógaépület. Kertben, szabadon áll.
A T alaprajz a téglalap alaprajzú épülethez a bejárati oldalon kétoldalt kapcsolodó karzatlépcsőházak.

Szabadonálló, T alaprajzú, nyeregtetős zsinagógaépület, palafedéssel. Oromzatának ferde éleit ívsoros párkány hangsúlyozza, az oromcsúcsok kettős törvénytábla alakúak, a sarkokat egyenes záródású oromdíszek emelik ki. Az épület nyílásai kereteletlenek, az utcai oromfalat két álló ovális és egy (szalagkeretes) kör alakú vaknyílás, a bejáratit két csúcsíves záródású és egy körablak tagolja. A bejárati ajtó az oromfal középtengelyében nyílik, egyenes záródású, akárcsak az oldalsó karzatbejáratok. A főbejáratnak utólag emléktáblákból keretet képeztek. A karzatajtók fölött - tehát a karzatszint magasságában- téglalap alakú ablakok vannak. Az oldalhomlokzatok ablakai szegmentíves záródásúak.

Iskola:
Nagyjából téglalap alaprajzú, földszintes, egyik végén lekontyolt nyeregetetős sarokház palafedéssel.
Petőfi S. utcai homlokzata 2, Rákoczi F. utcai homlokzata 7 tengelyes, ez utóbbin a nyílások elhelyezkedése és mérete nem szabályos.
Alul lábazat, felül egyrészes párkány zárja le az épületet.
A falnyílások téglalap alakúak, egyszerű szalagkeretesek.
Az udvari homlokzat tornácos, a Petőfi utca felőli végét beépítették.

állapot leírása:
Az iskola állapota kielégítő: a használt és nem használt részek állapota között nagy a különbség (1997).

2009.01.18 09:59 QnJ állapot: 5 - koordináta: N 46° 17,842' E 19° 19,574' - pont: 1

sajnos ma sem sikerült a kerítésen túlra jutnom, de most oldalról próbáltam a kerítés tetején átnyúlva fotókat készíteni...

Orczy-kastély (0.397 km)
Hengermalom (0.634 km)