Sarlós Boldogasszony-kápolna

Sarlós Boldogasszony
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az arborétum területén, domb tetején, szabadon álló, kereszt alaprajzú, félköríves szentélyzáródású kápolna. A hajó fölött nyeregtető, az oromfalas K-i főhomlokzat mögött huszártorony, a keresztszárak fölött önálló sátortetők, csúcsukon törtívű sisakdísszel. A K-i homlokzaton félköríves záródású, kőkeretes bejárat, az oromfal szélein talapzaton kővázák, az orommező ablaka fölött évszámok: 1713, 1892. A D-i kereszthajószárban sekrestye, bejárata a Ny-i oldalon. Csehsüveg boltozatos hajó, cikkelyes negyedgömbbel fedett szentély. Falfestmények: 20. század. Berendezés: 18-20. század; fő- és mellékoltár: 18. század. Épült 1713-ban, megújították és bővítették 1892-ben. A kápolna előtt: kőfeszület, fém korpusszal és Máriával; É-ra Lourdes-i barlang, 1944; D-i oldalánál kálvária.
Kecskemét határában, az arborétum területén.

Domb tetején épült, szabadon álló, kereszt alakú barokk templom/kápolna, északi oldalánál Lourdes-i barlang, 1944-ben épült, déli oldala mentén kálvária. Nyeregteteje cseréppel fedett, nyugati homlokzaton félköríves záródású kapu, felette félköríves ablak, a homlokzat két szélén kőváza, a hajó felett, mindjárt a nyugati homlokzatnál huszártorony. Külün tetőt kapott a két kereszthajó, ezeken cseréppel fedett sátortető, csúcsnál kicsi, törtvonalú sisakdísz. Északi kereszthajó egyben sekrestye, nyugati oldalán téglalap alakú, szalagkeretes bejárat. A hajót az északi és déli oldalon 1-1 félköríves záródású ablak világítja meg.
A templom nyugati bejárata előtt kereszt.
Lassan műemlékileg helyreállított (1997).