Lovarda

sportlétesítmény
lovarda
oktatási és gyermekintézmény
gimnázium
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcasorban álló, téglalap alaprajzú, földszintes, mindkét végén kontyolt nyeregtetős épület. É-i homlokzatán timpanonos középrizalitban vízszintes záródású bejárat, K-i és Ny-i, hosszabb homlokzatain kosáríves vakárkádsor, az ívek alatt szegmentíves záródású ablaknyílásokkal. Belső terei átalakítva. A katonai lovardát Ferdinánd főherceg építtette 1817-1818 között (építész: Fischer Ágoston). 1917 után az angolkisasszonyoké volt, akik tornateremként használták. Az államosítás után az általános iskola tornaterme volt. 1991-től ismét az angolkisasszonyoké. Felújítva és átalakítva 2000-ben.
külső leírás:
A Czollner tér hosszanti oldalára merőlegesen álló, a tér vonalához igazodó, csatlakozó beépítésű, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, palával fedett kontyolt tetős klasszicista lovarda.
A térre néző rövidebb homlokzata 3 tengelyes, a középső tengely rizalitot alkot és tympanonban záródik, közepén kétszárnyú kalsszicista bejárat, két oldalsó tengelyben 1-1 téglalap alakú osztott ablak.
Oldalhomlokzatok 9 tengelyesek, tengelyekben téglalap alakú osztott ablakok, körül félköríves záródású fülkékben. kb. 1 méter magas körbefutó lábazat.
(épület mindkét végén van bejárat, a két rövidebb homlokzat is hasonló)

Állapota változatlan.