Kékfestő műhely

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
textilipari üzem
kékfestő üzem
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Hátsó telekhatáron U alakban épült, földszintes, nyeregtetős műhely. Az É-i telekhatáron áll a nyomó egyablakos, egyajtós, gerendás deszkamennyezetes helyisége; itt rakták a vászonra a dúcokat. Hozzá kapcsolódik az ugyancsak gerendás mennyezetes istálló, jászollal; annak a lónak a helye, amelyik a mángorlót hajtotta. A K-i telekhatáron áll az udvar felé nyitott mángorlóhelyiség, benne egy kétszáz éves, Csongrádról hozott mángorló. A D-i telekhatáron egy helyiség a festékes kádak számára, mellette egy másik a keményítésre, mindkettőben eredeti eszközök, szerszámok. A telek utcai részén egy 1947-ben épült földszintes, sátortetős kockaház áll, ennek K-i oldalához csatlakozik a leírt műhely-együttes, amely az 1970-es évekig működött. A mángorló az 1930-as években került ide.
külső leírás:
Utca vonalához igazodó, csatlakozó beépítésű, földszintes, "U" alakú alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt tetős lakóház és kékfestő műhely. Az utcára néző lakóház jelentéktelen, 1947-ben épült egyszerű kockaház 2 ablakkal az utcára.
Ehhez kapocsolódik az "U" alakú földszintes, cseréptetős épületegyüttes, az egykori műhely.
Az első helyiség ahol a vászonra rakták a dúcokat az eredeti berendezéssel földszintes fagerendás mennyezettel épült kis helyiség egy ablakkal és egy ajtóval. Hozzácsatlakozik az egykori istálló, annak a lónak a helye, amelyik a mángorlót hajtotta. Ez is ugyanolyan, mint az előző, csak nincs ablaka és még a jászol is megvan.
A fenti két helyiséggel szemben szintén földszintes kéthelyiséges épület, a belső helyiségben megvannak a festőkádak, még az egyik alján ott a kékfesték, a festéktöltő, minden eredeti helyén.
A külső helyiségben a keményítés eszközei.
A kettőt összeköti az udvar felé nyitott, cseréptetős mángorló, amelyet Csongrádról hoztak ide és 200 éves. A műhely az 1970-es években működött.

Még jó állapotban, de évek óta senki sem használja, és nem is foglalkoznak vele. (1997)

Változás nincs.