Erzsébet pótlaktanya

közigazgatási épület
laktanya
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Erzsébet laktanya épületei: volt legénységi épület, lovarda, utcai kerítés.Három oldalán falazott pillérekkel tagolt, vasrácsos kerítéssel határolt telken, szabadon álló legénységi szállás és lovarda. A legénységi szállás a telek ÉNy-i, Izsáki úti határára épült, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. DK-i, udvari homlokzatán kis kiülésű sarokrizalitok és egy tengely mélységű középrizalit. A rizalitok fölött haránt irányú kontyolt nyeregtető. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a földszinti folyosó szegmentíves dongával, a szobák poroszsüveg boltozattal fedettek, az emeleten síkmennyezetes terek. Lépcső a középrizalitban. A lovarda téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. DNy-i végéhez alacsonyabb, nyeregtetős toldalék kapcsolódik. Téglaburkolatos homlokzatait széles, plasztikus lizénák tagolják, közeikben szegmentíves záródású ablakok. Egyterű belső tér. A két, 1897-ben épült, 1996-ban lebontott, csapatkórházi épület mellett a 20. század elején emelték a Galíciában állomásozó 13. közös huszárezred részére az Erzsébet pótlaktanyát, mely név később átment a csapatkórházra is. A laktanya tervrajzai 1902 végén készültek, az épületek 1905-ben már álltak. Két épületet kivéve lebontva vagy erősen átépítve.
külső leírás:
Velladics M. revízió: Egykor mind a négy oldalon, ma már csak 3 oldalról téglafallal körülkerített, régebben több, ma már csak 3 épületből álló épületegyüttes: lovarda, étkezde, tisztiszállás (?).
1. lovarda: téglalap alaprajzú, szabadon álló, fszt-es, hullámpalával fedett nyeregtetős lovarda. Oldalhomlokzata 11 tengelyes, mindegyik szegmensíves záródású ablak, ablakközökben falpillérek. Rövidebb, az Izsáki u. 2. felé néző végén 3 tengely, két szegmensíves ablak között egy téglalap alakú nagykapu.
2. étkezde: a terület közepén szabadon álló, téglalap alaprajzú, fszt-es, hullámpalával fedett nyeregtetős, a hetvenes (1970) években épült étkezde. Hosszanti oldala 16 tengelyes, balról első tengely téglalap alakú bejárat, a többi téglalap alakú osztott ablak, középső 3 tengely rizalitban, ebben középső ablak felett még egy téglalap alakú ablak. ERRE AZ ÉPÜLETRE BONTÁSI ENGEDÉLY VAN!
3. egykori tisztiszállás (?): az Izsáki úti szakaszon a téglafalat megszakító, szabadon álló, téglalap alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett nyeregtetős épület. Udvar felőli homlokzata, fszt-en 9 tengely, 4+1+4. Szélső 4 tengely téglalap alakú osztott ablak, középen erős rizalitban új kétszárnyú bejárat, majd ismét 4 tengely ablak. A szélső 2-2 tengely sarokrizalitban. Emeleten 4+2+4. szélen ablakok, mint a fszt-en, középrizalitban két keskeny, félköríves záródású ablak, felettük a tető alatt még egy körablak. Végigfutó osztópárkány.
tisztiszállás Izsáki út felőli homlokzat:
fszt-en 12 tengely, csak téglalap alakú osztott ablakok, két szélső tengely sarokrizalit; emeleten 11 tengely, szintén ablakok, a két szélső tengely rizalitban.
4. lebontott épületek helye.

Lővei P. revízió: Az út felé egyszerű, csupán lapos sarokrizalitokkal tagolt, 14 ablaktengelyes hátsó homlokzattal néző, a belső udvar felé középrizalitos, karcolt kváderezést mutató, egyemeletes legénységi épület. Az utcai oldalon kétoldalt kapcsolódó, falazott mellvédű és pilléres kerítés eredeti vasrácsai a későbbi téglabefalazásban találhatók, felső szélei kilátszanak. A hosszan elnyúló, impozáns lovarda homlokzatait széles lizénák tagolják, az oldalhomlokzatok minden szakaszában egy-egy nyerstégla keretű ablakkal. Oromzatos homlokzata mögött lapos nyeregtető.

Szerkezeti károk nincsenek, felújítás várható.

Nagy-nagy változások vannak folyamatban. Elkezdték a volt laktanya felújítását, a mellette lévő területen lakópark épül.

Uszoda (0.218 km)
lakóház (0.519 km)