Gazdaház (Orvos- és Gyógyszertörténeti Kiállítás)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület. DNy-i véghomlokzata fölött kontyolt félnyeregtetővel, ÉK-i szakaszán alacsonyabb gerincű félnyeregtetővel. D-i, egykor udvari, ma közterületre néző homlokzatán két, négyzetes alaprajzú, nyeregtetős, oldalain kosáríves nyílásokkal megnyitott, csehsüveg boltozatos tornác, oromzatukon ívsoros, illetve szalagpárkánnyal. A DNy-i, utcai homlokzaton pilaszteres tagolás, a DK-i homlokzaton részben új nyílásrendszer. Egytraktusos elrendezésű, az új funkciónak átalakítva, néhány 19. század végi nyílászáró. A ház két periódusban épült, az első, DNy-i rész 1800 körül, végét oromfal jelzi, a második, ÉK-i rész 1860 körül. A 19. század végén megújították, 1985-ben múzeumi célra állították helyre.
külső leírás:
Velladics M. revízió: A Nagytemplom mögötti területen, körben üres telkek között, egykor földszintes házakkal beépített területen szabadon áll a téglalap alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett félnyeregtetős, a múlt század elején épült egykori lakóház, két egykori bejárata előtt pillérekre támaszkodó, tornácszerű, cseréppel fedett nyeregtetős előtetővel.
Homlokzata ma már az átalakítások miatt 10 tengelyes, keleti végétől indulva, egy ablak, majd egy kétszárnyú bejárat, melynél megmaradt a századfordulós nyílászáró, majd két felújított egyszárnyú ajtó következik, az egyik bejárat a múzeumba, utána ismét egy kétszárnyú ajtó előtetővel, majd két ablak, ismét egy egyszárnyú, bejárat a fogorvosi rendelőbe, majd ablak, végül a kétszárnyú pinceajtó.
A tetőn a két tornácos bejárat között "kutyaól", ez lehetett a szénaledobó.

Lővei P. revízió: Oldalhatáron álló, egytraktusos, földszintes, soros alaprajzi elrendezésű, hosszan elnyúló épület. Az utca felé konytolt, túzfallal harmadolt félnyeregtető, a két tetőrészen fűrészelt, eltérő motívumú oromdeszkák. Az egykori udvari homlokzaton két előreugró, árkádíves, csehsüvegboltozatos "kódisállás" (ámbitus), szalagkeretes ill. romantikus ívsorú oromzattal. Az utcai homlokzaton historizáló, pilaszteres vakolattagolás. Az udvari homlokzaton részben új bejárati- és nyílásrendszer.
állapot leírása:
Körülötte minden házat lebontottak, az önkormányzat nem törődik az épülettel, az az érkekük, hogy az épület összedőljön. A környezetre se fordítanak figyelmet. (Velladics, 1997).

Nagy forgalom zajlik az épület közvetlen közelében, a hajdani gyógynövénykert romokban. Az épület állapota jó, de így minek?

lakóház (0.072 km)
lakóház (0.077 km)