Bánó-ház (Naiv Művészek Múzeuma)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, meredek, felső csonkakontyolt nyeregtetős épület, újabb tetőtér beépítéssel, K-i, udvari homlokzatán kontyolt nyeregtetős pincegádorral. A ház ÉNy-i sarkához derékszögben alacsonyabb, nyeregtetős szárny, ehhez ismét alacsonyabb, nyeregtetős szárny kapcsolódik. A második rész D-i, udvari homlokzata előtt, az udvar felé nyitott, félnyeregtetős előépítmény. Néhány lépcsőfokkal megemelt bejáratok a főépület D-i homlokzatán, a pincegádor D-i oldalán, a főépület és a mellékszárny találkozásában, a mellékszárnyak udvari homlokzatán. Füles keretelésű, vízszintes záródású ablakok. A főépület kéttraktusos elrendezésű, egyik sarkában pitvar és szabadkéményes konyha. Az udvari szárnyban éléskamra és szabadkéményes sütőház. A főépület 1746-ban épült, további részeit Nemes Bálthelei Bánó János építtette 1809-ben. A 19. század folyamán többször bővítve. 1976-tól múzeum.
külső leírás:
Téglakerítéssel körülvett kertben, szabadon álló, "L" alakú alaprajzú, földszintes, felülkontyolt cseréptetős, barokk lakóépület.
Bejárati homlokzata a földszinten 4 tengelyes 1+1+2, szegmensíves záródású kétszárnyú bejárati ajtó, téglalap alakú, osztott zsalus ablakok, az oromzaton két szegmensíves ablakocska között egy szegmensíves szénaledobó. Ablakok keretezése füles szalagkeret.
A pince lebetonozása óta vizesedik (1997).

Carmin jelentése óta a bejárati lépcső egyik oszlopa levedlett egy darab vakolatot, a lábazat hibái nem lettek rosszabbak.

lakóház (0.111 km)
lakóház (0.139 km)