Régi és új zsinagóga

zsinagóga
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A régi zsinagóga az új zsinagógától É-ra, lakóépület udvarában, szabadon álló, kisméretű, téglalap alaprajzú, kontytetős épület. DNy-i homlokzatát jón pilaszterek tagolják, közöttük a két szélső tengelyben vízszintes záródású vakajtók, félköríves szemöldökpárkánnyal, középen hasonló kialakítású működő ajtó. Hosszabb homlokzatai és belseje átépítve. Épült 1818-ban (építész: id. Zitterbarth János vagy Fischer Ágoston?). Az új zsinagóga csatlakozó beépítésben álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület, DNy-i homlokzatának középrizalitja fölött nyolcszögletű torony, lótuszbimbó alakú sisakkal. Homlokzatai lizénákkal, ívsoros párkánnyal tagoltak, a főpárkány fölött tornyocskákkal díszített pártázattal. A főhomlokzat középrizalitjában három félköríves nyílású bejárat, fölöttük körablakok, a karzatszinten rózsaablak. A két szélső tengelyben vízszintes záródású oldalbejáratok. Az épület DK-i, Rákóczi úti homlokzata a zsinagóga építészeti tagozataival megegyező homlokzati tagolású épülettel egybeépítve. Belseje gyökeresen átépítve, tere födémekkel megosztva. A hitközség az 1860-as évek elejére kinőtte a régi, kis zsinagógát. Az új zsinagóga 1864-1871 között épült (építész: ifj. Zitterbarth János, kivitelező: Obermayer Lajos. Mesterek: díszítőfestés: Horovitz Mihály; kőfaragómunka: Zach József; asztalosmunka: Szabó József). Az 1911-es földrengés során lebillent kupolája helyébe új készült 1912-1913-ban (építész: Baumhorn Lipót). Rákóczi úti homlokzatához a hitközség irodáit is ekkor építették hozzá. 1944-ben hadi célokra használták, a háború után üresen állt. 1966-ban Technika Házává alakították át, ennek során az épület külsejét helyreállították, belsejét azonban teljesen átépítették.
külső leírás:
Tér vonalához igazodó, csatlakozó beépítésű, téglalap alakú alaprajzú, palával fedett nyeregtetős, rézzel fedett kupolás, emeletes historizáló zsinagóga.
Szabadság tér felőli homlokzata a fszt-en 5 tengelyes, mindegyik téglalap alakú bejárat, középső 3 rizalitban. Középső 3 felett félköríves szemöldök, melyet oszlopok tartanak, mindegyik bejárat felett 1-1 köralakú ablak, majd ívsoros osztópárkány zárja ezt a részt. Párkány felett 1 nagy rózsaablak, felette ívsoros főpárkány, mely felett a rizalitban még oszlopoktartotta fülkesor, e felett magasodik a 8 szög alaprajzú kupolás torony.
Főhomlokzat oldalrészein a téglalap alakú bejáratok felett erkély félköríves záródású nyílással, a nagy rózsaablak vonalában 1-1 kisebb körablak, az ívsoros párkány felett pártázat.
1974: felújítás, átépítés. Sókicsapódás, enyhe vizesedés (1997).

Az épületen időnként javítanak, festenek (az új zsinagógán), de a gyomfa vígan virul az erkélyen. A régi zsinagóga állapota változatlanul romos.

Luther-palota (0.090 km)
Városi Kaszinó (0.106 km)