Luther-palota

Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, két, egymáshoz derékszögben illeszkedő, U alaprajzú, váltakozó magasságú és szintszámú épületrészekből álló, részenként különféle tetőformákkal fedett épület, középen passzázzsal. DK-i, utcai homlokzata két szélén haránt irányú tetővel fedett, oromfalas rizalitok, pilléres zárt, és csúcsíves nyílású nyitott erkélyekkel. A rizalitok közötti homlokzatszakaszon csúcsíves záródású, két szintet átfogó tükrökben, vízszintes záródású első, és csúcsíves záródású második emeleti ablakok. A homlokzat megközelítőleg középtengelyében nyílászáró nélküli bejárat. A DK-i, utcai szárny udvari homlokzatán oszlopos áttört mellvédes folyosók. A DNy-i, evangélikus templom felé néző homlokzaton függőfolyosó. A többi udvari homlokzat díszítetlen. Részben eredeti vaskorlátok, vasból készült díszítőelemek, nyílászárók, portálok. Udvari szárnyain újabb emeletráépítés. A lépcsőházban építési emléktábla. Építtette az Evangélikus Egyházközség 1911-1913 között (építész: Mende Valér, kivitelező: Popper Zsigmond és Zaboretzky Ferenc). 1927-ben két kisebb lakásból tanácstermet alakítottak ki, amit napjainkig használnak.
külső leírás:
Utcavonalhoz igazodó, zártsorú beépítésű, "U" alakú alaprajzú (?), három emeletes, szecessziós lakóház, a földszintjén üzletekkel, cseréppel fedett nyeregtetővel, s minden traktuson átjáróval.
Szabadságtéri homlokzatán a földszinten téglalap alakú kirakatablakok, az első és második emeleti ablaksort csúcsíves záródású, kétemeletet átfogó faltükör fogja össze. Az első emeleti ablakok téglalap alakúak, a második emeletiek csúcsívesek. E felett a középső 8 tengely felett manzárdszerűen újabb 8 tengely, ebből hétben téglalap alakú ablakok, 1 vakablak. Az épület bal szélén lévő 7 tengely rizalitot alkot, melyen az első emeleten egy részen zárt erkély, 4 tengelyben oszlopos loggia. Harmadik emeletén a bal szélen csúcsíves nyílású loggia, mellette 4 tengelyben ablakok.
A jobboldali rizalitban az első emeleten 3 téglalap alakú ablak, mellette félköríves zárterkély. 2. emeleten az első emeleti ablakok felett csúcsíves záródású loggia, mellette az első emeleti félköríves zárterkély folytatása. A harmadik emeleten az oromzat közepén ismét csúcsíves záródású loggia. Az oromzat kontyolt tetővel lezárt, míg a baloldalon nyeregtetős a rizalitrész.
Némi tetőjavítás és belső kisebb felújítások. 1997.

Az épületnél régebben jelzett hibák változatlanul láthatóak.