Iparos Otthon

kulturális és szórakoztató épület
Kecskemét Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, kétemeletes saroképület, kontyolt nyeregtetős szárnyakkal, az íves sarokrészen egykor kupolával. DNy-i, Széchenyi téri szárnyának utcai homlokzatán többszörösen megtört ívű oromzat, magasabb, kontyolt nyeregtetővel. ÉNy-i, Görögtemplom u.-i szárnyán magasabb tetőgerincű középrizalit, a rizalit két szélén két emeletet átfogó, zárterkély jellegű építmény. Az első emeleten a rizalit középtengelyében, az ívelt sarkon és a DNy-i szárny középtengelyében kovácsoltvas mellvédes erkély. Udvari homlokzatain lépcsőházak és emeletes épületrészek, az ÉK-i telekhatáron földszintes, oromzatos épületrész, mellette faszerkezetes, nyitott szín. Egykori táncterme, a "tükörterem" és két emelet magasságú, boltozott díszterme a Széchenyi téri szárnyban. A tükörteremben festett, faragott faburkolat és falfestés maradványai. A másik szárny egytraktusos, udvari folyosós elrendezésű, nyílászárói jórészt 20. század eleje. A Kecskeméti Ipartársulat megbízásából épült 1906-1907-ben (építészek: Komor Marcell és Jakab Dezső. Mesterek: festett üvegmozaik: a díszteremben Róth Miksa; műlakatos munkák: Reismann Márton).

Az épület állapota jó, de a tetőn néhány pala illetve kúpcserép elcsúszott a helyéről, vagy hiányzik.
A díszítés jelzett hiányosságai továbbra is fennállnak.

Üzletház (0.056 km)