Ótemplom

Sarlós Boldogasszony
Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt tűzkiáltó erkélyes toronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. A szentély É-i és D-i oldalához emeletes, félnyeregtetős sekrestye és oratórium kapcsolódik. A torony Ny-i homlokzatán íves timpanonnal lezárt kapuépítmény, Jézus és két ülő angyal szobraival. A homlokzat szélső tengelyeiben, félköríves záródású szoborfülkékben Szent Erzsébet és Szent István szobrai. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: jellemzően 18-19. század; főoltár: 1780 körül, a város címerével és jelmondatával; mellékoltárok: 18. század második fele, részben 19. századi oltárképekkel; szószék: kosarán évszámok: 1763, 1902; keresztelőkút: 18. század vége. Épült 1744-1752 között. Tornya 1754-ben ledőlt, újjáépítették, de 1770-ben új tornyot építettek (építész: Peithmüller József), majd 1803-ban megmagasították és a sisakot rézborításúra cserélték. 1831-ben belül, 1872-ben bővítették, majd 1904-ben ismét átalakították. Felújítva 2005-ben.
külső leírás:
Homlokzat síkjából kiugró toronyhoz kapcsolódik az épület tömege. A toronyaljban gazdag tagolású főkapu, felette szobor: Jézus két angyallal. Ettől balra Szt. Erzsébet, jobbra Szt. István szobra. A középső szobor mögött ablak, e fölött - a hajó magasságában - koronázópárkány, azon tympanon. E fölött két toronyszint, az első szinten körablak, a másodikon félkörös záródású ablak. A két szint között körbefutó, vasrácsos erkély. A 2. szint ablaka felett óra, majd összetett toronysisak.
Sokszögzáródású szentély. A sekrestye és az oratórium későbbi, a teljes külső neobarokk formát mutat.

A templom állapota jó.