Megújulásunk támogatója:  

Városháza

azonosító:
2287
törzsszám:
10067
szélesség (lat):
N 46° 42,715'
hosszúság (lon):
E 19° 50,956'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
városháza
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
közigazgatási épület
jelenlegi típus:
városháza
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
3
település KSH kódja:
20297
földhivatal:
Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Három utca által határolt telken, csatlakozó beépítésben, az utcavonalra U alakban épült, kétemeletes épület, színes mázas cserép héjazatú, különböző formájú és gerincmagasságú tetőkkel, az oldalrizalitok széleinél összetett formájú sisakokkal, az épület DK-i sarkán tűzkiáltó erkélyes, lanternás sisakú toronnyal. Falfelületei vakoltak, nyíláskeretezései, építészeti tagozatai téglából, a homlokzatokon végigfutó pártázat színes Zsolnay kerámia, magyaros-szecessziós motívumokkal. Kossuth u.-i homlokzatán, széles, egy tengely mélységű középrizalit. A rizalit aljában kocsiáthajtó, emeletén két szint magasságú díszterem. A díszterem középső tengelyei előtt konzolos erkély, oromzatában a város címere. Az udvari homlokzatokon lépcsőzetes alaprajzú fő- és melléklépcsőházi rizalitok. A belső egytraktusos, folyosós elrendezésű. Eredeti nyílászárók, felületi dekoráció. 1910-1911 között épült (építészek: Vas József és Morbitzer Nándor).
külső leírás:
Három utcai homlokzattal rendelkező, összetett alaprajzú, kétemeletes szecessziós városháza csatlakozó beépítésében. Homlokzati rizalitokkal tagolták, egyik sarkán torony emelkedik. Homlokzatai vakoltak, a tagozatok téglából vannak. A lábazat fölött sávozott földszint emelkedik, melybe a falnyílások keretezés nélkül mélyednek be, a földszintet osztópárkány választja el az első emelettől. Az első és a második emelet nyílásai keretezettek. A második emeletet stilizált virágmotívumokkal díszített kerámia koronázópárkány zárja le, amelyből a falnyílások tengelyében félköríves lezárású, hasonlóan díszített táblák emelkednek ki. A falakat függőlegesen sokszögű falpillérek tagolják, ezeknek lábazata és leginkább sztupához hasonló "fejezete" azonban kőből van, ez utóbbi a már leírt kerámiapárkány fölé emelkedik, a szintén említett félköríves lezárású táblákkal egy magasságban. A sarok- és középrizalitokat pavilontető ill. sátortető, a köztük lévő épületrészeket nyeregtető fedi, színes mázas cseréppel. A tető síkjából bádog tetőablakok emelkednek ki.
A fszt. nyílásai állótéglány alakúak, két homlokzaton kirakatablakok, a harmadikon ablakok. Az 1. emelet nyílásai kettős ill. hármas szemöldökgyámos ikerablakok. A Kossuth L. u-i homlokzat 1-3-1-3-1-3-1 tengelyes, a Kazinczy u-i 1-13-1, a Dr. Hollós Lajos úti 1-1-3-1-1 tengelyes.
A főhomlokzat középrizalitjának földszintjét kocsiáthajtó, emeleteit a mindkettőt átfogó díszterem foglalja el. A díszterem ablakai félköríves lezárású színesüveg-ablakok. A három ablak szélességében 4 konzolon nyugvó kőrácsos erkély húzódik.
A torony négyzetes alapról indulva 8 szögletűvé keskenyedik, sarkait a már ismert pillérek hangsúlyozzák. Tagolása, díszítése az előbbiekhez hasonló, sisakja bádog. Óratorony.

Állapotjelentések

2010.04.17 09:28 Bamby állapot: 5 - pont: 3

Az épület állapota kiváló és gyönyörű egyben.:-) Környezete rendezett.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.