Végh-kúria

kulturális és szórakoztató épület
kiállítóhely
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, felső csonkakontyolt nyeregtetős épület. DK-i, udvari homlokzatán az utca felé is nyitott, falazott pilléres, mellvédes tornác, félköríves záródású nyílásokkal. DNy-i, utcai homlokzata D-i sarkához falazott kerítés csatlakozik, pilléres kapuval. ÉK-i, udvari véghomlokzatához alacsonyabb, nyeregtetős melléképület kapcsolódik. Egytraktusos elrendezésű, nyílászárói újak. Végh István nemesember háza volt. Épült 1840 körül. A 19. század második felében bővítették tornáccal és melléképületekkel, a 19. század végén tornácát tovább bővítették és újabb melléképületeket kapcsoltak az épülethez. Jelenleg kiállítóterem működik benne.
külső leírás:
Földszintes, téglalap alaprajzú sarokház, hozzáépítéssel, a főépületet felületet felülkontyolt cseréptető, a toldalékot ugyancsak cserepes nyeregtető fedi.
Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes + 1 tengely a tornác.
Tornáca a főépület udvari homlokzatán húzódik, 8 tengely hosszúságú, elején és végén két fülkeszerű, kisebb vaktengellyel. Az ablakok állótéglány alakúak, sima szalagkerettel, a tornác nyílásai pillérekre támaszkodó félkörívek, szintén sima szalagkerettel. Az épületen és falazott kerítésén lábazat húzódik végig, a főépületen még egyrészes párkány is. A toldaléképület öt tengelyes, 3 ablak, 2 ajtó, állótéglány alakúak, kereteletlenek.

Szép állapotban van.

Együttes (0.021 km)