Megújulásunk támogatója:  

Városháza

azonosító:
2296
törzsszám:
600
szélesség (lat):
N 46° 25,830'
hosszúság (lon):
E 19° 28,687'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
eredeti típus:
városháza
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
közigazgatási épület
jelenlegi típus:
városháza
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
1 (környezet: 2, 3, 4, 2246, 4671)
település KSH kódja:
32434
földhivatal:
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Négy utca által határolt telken, keretes beépítésű, egyemeletes szárnyakból álló épület, ÉNy-i sarkán toronnyal, K-i és D-i szárnyán az udvarba erősen benyúló toldalékokkal. Az épületegyüttes magja a Ny-i szárny közepén álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzatán ión pilaszterekkel tagolt, attikás középrizalit, az attika fölött a város címere. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű. Földszinti terei boltozottak, az emeletiek, egy csehsüveg boltozatos helyiséget kivéve, síkmennyezetesek. A házasságkötő teremben fatáblákra festett falikép: 1988 (Berki Viola). Korábbi, 1758-ban emelt földszintes épület felhasználásával épült 1833-1834-ben (építész: Fischer Ágoston kecskeméti mester). Az épület klasszicista szárnyához több, különböző funkciójú, eltérő tömegű, magasságú, nyereg-, és manzárdtetős épületrész kapcsolódik. A különböző funkciójú épületrészek kapcsolódási pontjain rizalitok, a szárnyak véghomlokzatait hullámvonalas oromzat zárja le, a falfelületek höbörcsös vakolatában sima felülettel, eltérő színnel megjelenő növényi és figurális díszítés. A D-i szárnyban színház, jelenleg filmszínház, K-i, főhomlokzata előtt csúcsíves záródású árkádokkal megnyitott előcsarnok. A Ny-i szárny É-i részén, közvetlenül a régi épület mellett az új városháza bejárata. Íves nyílású, falsík mögötti előterében építési tábla. Épült 1905-1906-ban (építészek: Hikisch Rezső és Kotál Henrik, kivitelező: Hegyi Ferenc).
külső leírás:
Négyzetes udvart körülfogó négy épületszárnyból álló, egyemeletes, a városháza mellett egyéb közfunkcióknak (mozi, étterem, presszó stb.) is helyet adó komplexum. A Köztársaság utcai homlokzat: 3+9+4, a Városház utcai 7+6+10, a Bethlen Gábor téri 5+16, a Hősök téri 17+1 tengelyes.
Két ütemben épült: először a Köztársaság utcai 9 tengelyes, klasszicista, kontytetős, cserépfedésű, majd az ezt körülölelő szecessziós, nyeregtetős rész, helyenként manzárdtetővel. A régi épület 3+3+3 tengelyes, középrizalitos homlokzatán lábazat, osztópárkány és háromrészes főpárkány, az emeleti ablakok alatt könyöklőpárkány fut végig. A fszt falsíkja vízszintesen sávozott. Az ablakok állótéglány alakúak, a földszintiek keret nélküliek, az emeletiek tagolt szalagkeretesek, fölöttük szemöldök, melyet a szárkövek meghosszabbításai tartanak.
A rizalit szélein és a tengelyek között a földszinten erőteljes, az emeleti 4 db kannelurás törzsű ión pilaszter bázisául szolgáló faltömbök emelkednek. A főpárkányt itt fogazat díszíti. A párkány fölötti attikán a város címere.
Bejárata az udvari homlokzaton nyílik: kosáríves záródású, tagolt, záróköves szalagkerettel, a szárkövek négyzetes toszkán falpillérek. Az udvari homlokzat ablakai állótéglány alakúak, a fszt-en egyszerű, az emeleten tagolt szalagkerettel.
A szecessziós épületszárnyakra a változatos tető- és oromzati formák, valamint a höbörcsös vakolatban sima felülettel, eltérő színnel (fehér) megjelenő növényi és figurális díszítőelemek jellemzőek.

állapot leírása:
A század eleji átépítés alkalmával az eredeti városháza funkció sok egyébbel - színház, étterem, stb. - bővült. Az épület ma is többfunkciós.

Állapotjelentések

2014.05.30 16:46 klo állapot: 4 - pont: 13

Az újabb építésű, szecessziós rész állapota viszonylag jó, a klasszicista szárnyé kevésbé. Ott erőteljesebb a vakolathullás, bár sok helyütt akadnak gondok a homlokzattal. Inkább négyes alá.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kisvárosháza (0.040 km)
Lakóépület (0.151 km)
Lakóépület (0.156 km)
Lakóépület (0.174 km)
Lakóépület (0.175 km)
Lakóépület (0.196 km)
Lakóépület (0.201 km)
Lakóépület (0.203 km)