Babó-kúria

Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Telek mélyén, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. Ny-i homlokzatán ión féloszloppárokkal tagolt, timpanonos középrizalit, haránt irányú nyeregtetővel, a féloszlopok közötti tengelyekben félköríves szemöldökpárkányokkal. K-i homlokzatának közepén tornác, négy toszkán oszloppal, beépített, beüvegezett oszlopközökkel. Bejáratok a K-i homlokzaton és a rizalit oldalhomlokzatán. Kéttraktusos elrendezésű, erősen átalakítva. Az É-i telekhatáron téglalap alakú, földszintes, nyeregtetős, deszkaoromzatos melléképület, egykor istálló, ma lakóház. Építtette a Babó család az 1820-as években. 1864-ben már Fridrich Alajos tulajdonában volt. 1948-ban államosították, belső tereit több lakásra osztották.
külső leírás:
Szabadonálló, téglalap alaprajzú földszintes épület. "kerti" homlokzatán egy tengely mélységű középrizalittal, "utcai" homlokzatát 4 toszkán oszlop (féloszlop tagolja) az oszlopközök be vannak építve.
Az épületet konty-, rizalitját nyeregetető fedi, cseréppel.
Az udvaron az épület tengelyére merőleges melléképület (volt istálló) áll (a helyszínrajzzal ellentétben nem L, hanem téglalap alaprajzú), a másik két épület nem érdemel figyelmet. Kapuja a múlt század végéről, kovácsoltvas.
A rizalitos homlokzat előtt régen park - rózsakert - volt.
Az épületen lábazat és egyrészes főpárkány fut végig, falmezői vizszíntesen sávozottak, ablakai állótéglány alakúak, padlószintjén három lépcsőfoknyi magasságban fekszik. A középrizalitot három pár ión féloszlop tagolja, ezek egyrészes párkányt tartanak, a kereteletlen ablakok alatt tagozott könyöklő-, fölöttük szemöldökpárkány fut végig, mely a nyílások fölött félkörívet ír le. A szemöldökpárkány fölötti mezők vakolatkváderesek. A rizalitot timpanon zárja le. A két szélső és a többi homlokzat ablakai egyszerű szalagkeretesek, az ajtók kereteletlenek.
Az "utcai" homlokzat 8 tengelyes, a következő elrendezésben: padlásajtó-ablak-lakásajtó-lakásajtó-ablak-ablak. A pincelejárat a jobb oldali oldalhomlokzaton nyílik (az utca felől nézve).

A melléképület (istálló) jelenleg lakás céljára szolgál (1997).

képek