Sáfrik-féle szélmalom

Ipari műemlék
élelmiszeripari malom
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, csonka kúp alakú, kúptetős, zsindellyel fedett szélmalom. Fala kétrétegű: kívül vakolatlan tégla, belül vályog. Felülhajtós szerkezetű. Belső kialakítása ép. Építtette Hunyadi Antal az 1860-as években. Az 1890-es években külső oldalára egy téglasor vastagságú köpeny került. 1901-ben felülhajtós rendszerűre építették át, 1919-1930 között többször is korszerűsítették. 1940-1950 között takarmánydarálóként működött. 1964-1966 között helyreállították. 2005-ben erősen megrongálódott. Sáfrik József molnár tulajdonában volt 1945-ig. Népi műemlék.
A Kölcsey és a Szélmalom utca sarkán emelkedő kis dombon áll.

Szabadonálló, kör alaprajzú szélmalom. Fala kétrétegű, kivül tégla, belül vályog, teteje zsindellyel fedett. Jelenleg múzeumként működik.

Cilinderszitája hiányzik, a tetőzsindelyzete hiányos. 1997.

A vitorlái hiányoznak, a tégláiban helyenként kisebb hiányosságok fedezhetők fel. A környezete viszont szépen ápolt, rendben tartott.

Óvoda (0.743 km)
Védett terület (0.750 km)