Szélmalom

Ipari műemlék
élelmiszeripari malom
Agrár műemlék
raktározási létesítmény
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Jánoshalmáról Kiskunhalasra vezető útról a kunfehértói elágazásnál letérő földút mentén található tanya és szabadon álló, csonka kúp alakú, kúptetős malom. Fala kétrétegű: kívül tégla, belül vályog. Szerkezete hiányos. Palicsról szállították jelenlegi helyére és állították fel a 19. század végén, a 20. század elején. Jelenleg raktárnak használják. Közelében téglalap alaprajzú lakóépület, nyeregtetővel. Népi műemlék.
külső leírás:
A Jánoshalmáról Kiskunhalasra vezető úton kell menni, át a településen ill tulajdonképpen elkerülve azt. Egy nagy kajszibarackost elhagyva jobbra kell befordulni egy földúton, jó sokat menni és balra lesz egy tanya - meg a malom.

Kör alaprajzú, kettős falú - belül vályog, kívül tégla - zsindelyezett kúptetejű szélmalom.

állapot leírása:
Mivel kettős falú és állítólag alapozás nélküli, a falak mozgása repedésekben mutatkozik meg. Teteje nagyon rossz állapotban van. 1997.

Már csak egy romhalmaz látszik a malomból, sajnos.