Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, szegmentíves záródású templom, DNy-i homlokzata előtt tűzkiáltó erkélyes toronnyal, a záródás fölött kontyolt nyeregtetővel. Falfelülete lizénástükrös, a torony homlokzatai vakolatsávos kialakításúak. A torony bejárata előtt négyoszlopos, a hajó DK-i oldalán a hajó záradékában nyíló bejáratok előtt kétoszlopos, timpanonos portikuszok. A DK-i bejárat zárókövében évszám: 1791. A torony DNy-i falán, a karzatszint felett, valamint a hajó DK-i falán építési emléktábla: 1819-1820 és 1788-1791. Csehsüveg boltozatos belső tér, mindkét végén karzat. A torony aljában magyar nyelvű sírkő a 18. század első feléből, valamint építési emléktábla: 1754. Orgona: 1908 (Angster-gyár). Korábbi, 1754-ben épült templom falainak felhasználásával épült 1789-1791 között (építész: Rabl Károly). 1819-1820-ban tornyát megmagasították, s valószínűleg klasszicista portikuszai is ekkor épültek.
külső leírás:
A Kálvin tér közepén áll a téglalap alakú, ÉK-i oldalán enyhén ívelt hajójú, a 18. sz. második felében épült barokk református templom, DNY-i oldalához csatlakozó négyzet alaprajzú toronnyal. Barokkosan hullámzó DNY-i oromzata előtt áll a torony, földszintjén félköríves záródású kétszárnyú kapu, felette ökörszem ablak, az egészet 2-2 félpillér és 2-2 oszlop tartotta tympanon zárja le. Torony mindhárom oldalán a földszinten ökörszem ablakok, az emeleten félköríves záródású ablakok, a második emeleten körbefutó erkély (ez szakadt le)
Északnyugati oldal 5 tengelyes, félköríves záródású ablakkokal középső tengelyben márványtábla.
Északkeleti homlokzatán félpillér, oszlop tartotta tympanon alatt téglalap alakú kapu, zárókövet imitáló szemöldökdísszel, felette szegmensíves záródású ablakkal.
Délkeleti oldala szintén 5 tengelyes, középső tengelyben előzőhöz hasonló tympanon alatt szemöldökgyámos kapu, copf kapuszárnyakkal, zárókövében 1791-es dátummal.
Hajó palával fedett, de alatta megvan az eredeti zsindely, toronysisak gazdagon díszített rézfedést kapott.

állapot leírása:
Belsőben padlózat hiányos, külsőn hámlik a festék, torony harmadik emeletén körbefutó, márványlapokból készült erkély leszakadt. 1997.

2014.06.14 13:29 Zerind állapot: 5 - pont: 12

A 223 éves templom állapota szerencsére továbbra is nagyon jó. Előtte a teret átépítik éppen. Különleges a toronytető díszítése.
A tornyon levő emléktábla érdekes felirata:
,,FELLYEBB EMELTE EZEN TORNYOT