Városháza

közigazgatási épület
városháza
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. DK-i, utcai homlokzatán kis kiülésű középrizalit, ÉNy-i, udvari homlokzatán egy tengely mélységű középrizalit, mindkettő timpanonnal. Az utcai timpanonban a város címere. Nagyméretű, félköríves záródású bejárata a középtengelyben. Földszinti ablakai félköríves záródású tükörben, a lunettákban rozettákkal. Kapualja csehsüveg boltozatos. Földszintje egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, a folyosó donga-, a helyiségek csehsüveg - és dongaboltozatosak. Emelete kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, tükörboltozatos helyiségekkel, nyílászárók egy része, 19. század. Épült 1825-ben.
külső leírás:
Kálvin tér Sándor utcai részén áll a térre néző, téglalap alaprajzú, emeletes, rövidebb oldalain kontyolt cseréptetős, 19. század elején klasszicista stílusban épült városháza.
Bejárati oldal: fszt: 4+3+4
emelet: 4+3+4
Középső 3 tengely enyhe kiülésű középrizalit, felette tympannonal, melyben a város címere látható.
Rizalitban emeleten félköríves ablakok, illetve földszinten félköríves, kétszárnyú, hatalmas bejárat középen zárókővel.
A kapu megközelítése kétszárnyú kocsifelhajtóra emlékeztet, valószínűleg régen így is volt kialakítva. Jó nagy kerékvetők.
A többi ablak téglalap alakú, de félkörívesen kialakított szemöldökük a félköríves ablakot imitálja, az ívben rozetta.
Ablakszárnyak ki/be nyílnak, nyílászárók eredetiek.
Sándor utcai rövidebb homlokzat fszt-en és emeleten 3 tengelyes, fszt-en félköríves záródású vakablakok, emeleten téglalap alakúak, de a középső itt is vak.
Udvari homlokzaton fszt-en és emeleten 2+3+2 tengely.
Szélső 2 tengelyben a földszinten és az emeleten is téglalap alakú ablakok, a sarokhoz közelebbi itt is vak. Középső tengely erősen kiugró rizalit, földszinten a főbejárathoz hasonló nagy félköríves kapu, egyik oldalon a téglalap alakú pincelejárattal, másik oldalon félköríves kialakítású, kisebb kaput utánzó faltükörrel (?).
A homlokzat utcától távoleső végén még egy utólagos pincelejáró.
Udvari homlokzata eredetileg kertre nézett, ma ez a kert parkoló.
A kertben a 70-es években épített földszintes melléképületek.

2014.06.14 13:30 Zerind állapot: 4 - pont: 12

A 189 épület állapota elég jó, de most az alsó részéről leverték a vakolatot felújítás miatt. Falán emléktábla:
,,PETŐFI SÁNDOR
1845 ÉVI LÁTOGATÁSÁNAK
ÉS ITT TÖLTÖTT VIDÁM ÓRÁINAK
EMLÉKÉRE.''
Az épületen kint lobog a székely zászló is, jelezve, hogy Kunszentmiklóson is támogatják Székelyföld autonómiáját.