Református ógimnázium - Öreggimnázium

oktatási és gyermekintézmény
gimnázium
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
ÉNy-i homlokzatával a ref. templomra (trsz.: 633) néző, szabadon álló, U alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzata lizénás-tükrös tagolású. Néhány lépcsőfokkal megemelt bejárata középtengelyben, félköríves záródású tükörben. A bejárat mellett emléktábla: 1735-1997. Nyílásai részben átalakítva. Az udvari homlokzatok előtt falazott pilléres tornác. Egytraktusos belső elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, az utcai szárnyban egy csehsüveg boltozatos helyiség. Épült Szőnyi Virág Mihály lelkész kezdeményezésére 1735-ben. A 19. század közepén bővítették. Az 1920-as években új fedélszéket kapott. 2002-2003-ban felújították, és jelentősen átépítették. A telken további épületek: ref. parókia és újgimnázium, 20. század eleje.
külső leírás:
Utca vonalához igazodó, a református templomra néző, csatlakozó beépítésű, "U" alakú alaprajzú, fszt-es, kontyolt cseréptetős, múlt század első felében épült klasszicista imaház/gyülekezeti ház.
Templomra néző homlokzata 9 tengelyes: 5+1+3, ebből az első öt téglalap alakú osztott, feltehetőleg eredeti ablak, majd a téglalap kétszárnyú kapu és 3 újabb ablak, kettő három részes osztott az 1970-es évekből.
Homlokzaton kb. 1 méter magas szürkére festett lábazat fut végig, 4 enyhe kiülésű pillér tagolja a homlokzatot, nem is pillér, inkább faltükörszerűségnek hat.
Bejárat mögött síkmennyezetes folyosó vezet az udvarra.
Udvari fronton az egyik száron 4 pillérre, a középső részen 2 pillérre támaszkodó tornác, ettől kúriának hat az épület.
Általában síkmennyezetes helyiségek, de a templomra néző fronton csehsüveg boltozatos szoba.
Tornácon az egykori téglaburkolat nyomokban.
Telekösszevonás miatt az ógimnázium egy telekre került a református lelkészlakkal és az újgimzáziummal.
A lelkészlak az utca vonalához igazodó, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, kontyolt cseréptetős, a múlt század végén épített eklektikus lelkészlak. Térre néző homlokzat 8 tengelyes, nagy osztott ablakokkal, felettük reneszánsz párkányt idéző szemöldök, a két szélső tengely sarokrizalitot alkot, melyek tympanonnal záródnak.
A gimnázium utca vonaltól kissé hátrébb álló, téglalap alakú alaprajzú három szintes, kontyolt palatetős, a század elején épült iskolaépület.
Mindkettő érdemes a védelemre.

állapot leírása:
2002-2003-ban felújították. Az 1997-es revízió (Velladics M.) szerint még pusztuló volt, szinte életveszélyes állapotban.

Változatlan állapotban vannak az épületek.

Vasútállomás (2.015 km)