Selyem I. tanya

tanyaház
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kunszentmiklós határától mintegy 1 km-re, a Kunszentmiklósról Kunadacsra vezető út mentén, négy épületből, illetve építményből álló együttes: lakóház, istálló és kocsiszín, disznóól, kukoricagóré. A lakóház, az istálló-kocsiszín és a disznóól egymásra merőleges hossztengelyekkel, téglalap alakú udvar körül U alakban helyezkedik el. Mindhárom téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett. A lakóház udvari homlokzata előtt falazott pilléres tornác. A fából épült kukoricagóré nyeregtetője szintén nádazott. A Selyem család építette a 19. század közepén. A Kiskunsági Nemzeti Park kutatószállása működik benne. Népi műemlék.
Kunszentmiklósról Kunadacs felé vezető út mellett, Kunszentmiklós határától mintegy 1 km-re.

Négy épület együttese: lakóház, istálló, disznóól, kukoricagóré.

1. lakóház: az útra merőlegesen, szabadon áll a téglalap alaprajzú, náddal fedett nyeregtetős, hosszanti oldalán 4 pillére támaszkodó tornácos, múlt századi lakóház. Tornácán 3 tengely, 1 téglalap alakú bejárat, kétoldalán 1-1 téglalap alakú osztott ablak.
2. istálló és kocsiszín: az úttal párhuzamosan, szabadon áll a téglalap alakú alaprajzú, nyeregtetős, náddal fedett istállóépület, bal oldalán az elölről nyitott kocsiszín, jobboldalt az istálló két kis téglalap alakú ablakkal, köztük az egyszárnyú, téglalap alakú bejárat.
3. egykori disznóól, hosszabbik oldalán egy ajtó és egy kicsike ablak, rövidebb végén szintén ajtó.
4. kukoricagóré: a disznóól mögött, az istálló vonalában az úttal párhuzamosan áll a fából épült, téglalap alakú alaprajzú tároló.
(rajz a felviteli lapon)

Az épületek állapota nem változott.