Virágh-kúria (múzeum)

kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. K-i, Kossuth Lajos u. felé eső homlokzatán négyoszlopos tornác, a középső oszloppár fölött timpanonnal. A tornácról nyíló bejárata félköríves záródású, a lunettában VP monogramos kovácsoltvas ráccsal. Ny-i, hátsó homlokzatán kis kiülésű középrizalit, félköríves záródású ablakokkal. Kéttraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, egykor szabadkéményes konyhával. Kályhafülkék, 19. századi nyílászárók. Építtette Virágh Pál főbíró 1820 körül. A 19. század végén a nemes Tóth család birtokába került. A két világháború között fürdővendéglő működött az épületben, 1945 után gazdasági célokat szolgát. 1982-ben helyreállították. 1984-ben felújították, azóta helytörténeti múzeum működik benne.
külső leírás:
A Kecskeméti és Kossuth Lajos utca találkozásánál álló telken, kert közepén, a Kossuth utcával párhuzamosan, szabadon áll a téglalap alaprajzú, földszintes 19. század első felében épített klasszicista kúria.
Tető: cseréppel fedett, mindkét végén kontyolt;
Kossuth utcai homlokzatán 2 és 1/2 - 2 és 1/2 oszlopra támaszkodó tornác, melynek közepén nyílik a félköríves záródású kétszárnyas bejárati ajtó, félköríves, kovácsoltvas díszítésű zárórészben "VP" monogrammal. A bejárat két oldalán a tornácra nyíló 2-2 téglalap alakú osztott ablakkal.
A tornác végében a bejáratra merőlegesen 2-2 új egyszárnyú padlás és fűtéshez vezető ajtó. A tornácon kívül a homlokzat végén 1-1 kétszárnyú, új, téglalap alakú pince ill. kamra ajtó.
Két rövid homlokzat kéttengelyes, két téglalap alakú ablakkal. Egykori kerti homlokzat 2+3+2 tengelyes, középső három tengely enyhe rizalittal előreugrik. A szélső két tengelyben téglalap alakú, a rizalitban félköríves záródású ablakokkal.

1984: teljes felújítás. Pince vizesedik. 1997.

Változatlanul jó állapotban van.