Nyakvágó-csárda (múzeum)

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
étterem
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kunszentmiklóstól 7 km-re, a Szabadszállásra vezető út mentén álló csárda, melléképület és pince együttese, udvarán gémeskúttal és kemencével. A csárda téglalap alaprajzú, földszintes épület, K-i homlokzata D-i végén a homlokzat síkjától kissé előrelépő épületrésszel, azonos gerincmagasságú és ereszszélességű, náddal fedett nyeregtetővel. A melléképület és a pincelejárat szintén nyeregtetős, náddal fedett. Egytraktusos elrendezésű, az út felé szoba, konyha, szoba, a másik végén két helyiségből álló kocsma. A helyiségekben gerendás deszkamennyezet, a konyha egykori szabadkéménye lefedve, az utolsóban kármentő. A nyílászárók újak. A török idők alatt lóváltó helyként működött, később kocsiszínnel, istállóval, jégveremmel bővítették. A Pest - Pétervárad közötti postaút állomása volt. Nevét egy 1801-ben történt bűnesetről kapta: egy reggelen elvágott nyakkal találták Halász Györgynét, a korcsmáros feleségét. 1978 óta a Kiskunsági Nemzeti Park múzeumot működtet benne. Népi műemlék.
Kunszentmiklósról Szabadszállásra vezető út mentén jobbra, Kunszentmiklóstól mintegy 7 km-re.

4 épületből álló épületegyüttes.
2. számú épület: úttal párhuzamosan álló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett melléképület. Udvar felé 4 tengelyes, a homlokzat két végén 1-1 téglalap alakú alaprajzú kétszárnyú ajtó, közöttük két darab kicsi, téglalap alakú osztott ablak.
3. számú épület: 1991-ben épült, 9 fagerenedán álló. náddal fedett, nyeregtetős, egyik hosszanti oldalán szintén benádazott, nyitott fedélszékes építmény sok vendég esetén az étkeztetés megoldására.
1. számú épület: Az útra merőlegsen álló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes nyeregetetős, náddal fedett egykori lakóépület és fogadó. Udvar felé 7 tengelyes 1+1+2+1+2. A középső két tengelytől jobbra és balra 1-1 bejárat, egyik a fogadóba, másik a lakórészbe, illetve a konyhába vezet. Ablakok téglalap alakúak, osztottak.
4. számú épület: téglából épült, földszintje fölé a tetejével emelkedő pince. téglalap alakú, egyik rövidebb vége félköríves. Náddal fedett.
Udvar végében bejárattal szemben szabad kemence és gémeskút.
1978: felújítás, múzeummá alakítás.