Selyem II. tanya

tanyaház
kulturális és szórakoztató épület
múzeum
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kunszentmiklós határától mintegy 1 km-re, a Kunszentmiklósról Kunadacsra vezető út mentén, a Selyem I. tanyától (trsz.: 9516) ÉNy-ra, lakóház, istálló és csűr együttese. Egymásra merőleges hossztengelyekkel, téglalap alakú udvar körül U alakban helyezkednek el. Mindhárom épület téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, náddal fedett. A lakóház D-i homlokzatának Ny-i felén falazott pilléres és mellvédes tornác. A Selyem család építette 1929-ben.
Kunszentmiklósról Kunadacsra vezető úttól kissé távolabb, Kunszentmiklós határától mintegy 1 km-re.

3 épületből álló tanyaegyüttes: lakóház, istálló, pajta

1. lakóház: az úttal párhuzamosan álló, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, náddal fedett nyeregtetős, tornácos épület. Tornáca teljesen felújított, bejárat áthelyezés is történt.
2. istálló: az útra merőlegesen épült, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, náddal fedett nyeregtetős istállóépület.
3. pajta (?): az útra merőlegesen álló, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, náddal fedett nyeregtetős pajtaépület, rövidebb végén kétszárnyú kapu, felette kis padlásablak, hosszanti oldala 5 tengelyes: 1+1+1+2.
Az első három tengely valószínűleg az eredeti, két kis ablak között kétszárnyú kapu, a két utóbbi tengely újonnan beépített egyszárnyú ajtók.
(rajz a felvételi lapon)

Műemlékileg felújított. 1997.

2009.01.02 08:52 airdace állapot: 4 - koordináta: N 47° 1,041' E 19° 9,815' - pont: 10

Az épületek nagyjából rendben vannak, a tanyán rendeltetésének megfelelően mezőgazdasággal foglalkoznak (birkák, stb.). A leírásban említett 3 épülettől kicsit távolabb (50m) két másik is van, ezek láthatók az utolsó képen és ide mutatnak a koordináták is, mert a helyszínen még nem volt egyértelmű, hogy melyek a leírásban szereplők.

A tanyát természetesen egy sereg kutya őrzi, de a tulajdonos "védőkíséretében" tudtam képeket csinálni.