Szent Joachim
Bácsalmás Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, háromhajós, szegmentíves szentélyzáródású, DNy-i homlokzati tornyos templom, a szentélyhez kétoldalt csatlakozó mellékterekkel, a szentély és a mellékterek felett kontyolt nyeregtetővel. A mellékhajók DNy-i homlokzata a főhajónál egy tengellyel hátrébb húzott, előttük egy-egy nyeregtetős bejárati előcsarnok. A DNy-i homlokzaton lizénás-tükrös tagolás, üres, félköríves szoborfülkékkel. Csehsüveg boltozatos főhajó, a bejárati oldalon karzat, melyet a főhajó felé bővítettek. Festett üvegablakok: 20. század. Berendezés: 18. század második fele, 19-20. század: főoltár, szószék: 18. század második fele, mellékoltárok: 19. század első fele. Épült 1761-1768-ban, gróf Grassalkovich Antal költségén. 1901-ben mellékhajókkal bővítették. A templom homlokzata előtt hasábtalapzaton kőfeszület.
külső leírás:
Dombon szabadonálló, tagolt alaprajzú, szegmentíves szentélyzáródású, háromhajós barokk templom fémlemezfedéssel, az oromfal síkjában, a bejárat tengelyében emelkedő toronnyal. 5-5 tengely hosszúságú, a főhajóval azonos magasságú mellékhajóit a század elején építették az eredetileg egyhajós templomhoz. Az eredeti templomtest homlokzata egy tengely mélységben a mellékhajók homlokzata elé lép. A szentélyhez kétoldalt alacsonyabb, két tengelyes mellékterek kapcsolódnak.
A templomon lábazat és kétrészes főpárkány fut körbe. A főhomlokzat 1+3+1 tengelyes, a falmezőket kettős lizénák által határolt mélyített tükrök tagolják, kivétel a középső, melyet egy-egy lizéna határol.
A kapunyílás szemöldökgyámos, kerete füles, záró- és talpköves egyszerű szalagkeret.
A karzatszintet minden tengelyben szegmentíves záródású, kereteletlen fülkék tagolják; a három középső váll- és végigfutó könyöklőpárkánnyal van ellátva. A szélső tengelyekben a fülke alatt nyeregtetős toldalék nyúlik előre, félköríves záródású, kereteletlen kapuval.
A két toronyszint falfelületei is az előzőkben leírtakhoz hasonló, tükrös kialakításúak; az első lábazatáról emelkedik, a másodiktól osztópárkány választja el, a másodikat háromrészes órapárkány zárja le. Az első szint ablaka négyzet alakú, egyszerű szalagkeretes, könyöklővel, a másodiké kosáríves záródású, egyszerű szalagkerettel, könyöklővel. A mellékhajó ablakok félköríves záródásúak, talpköves tagolt szalagkerettel, könyöklővel, a szentély és a karzat oldalablakai kosáríves záródásúak, szemöldökgyámmal, tagolt szalagkerettel, könyöklővel. A mellékhajók szentély felé eső oldalablakai kör alakúak. tagolt szalagkerettel.

Kifogástalan állapotú templom

Hengermalom (9.379 km)