Orczy-majorság

Kiskunfélegyháza Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
Téglalap alakú udvart körülvevő, szabadon álló épületek együttese. Az udvar K-i telekhatáron elhelyezkedő bejáratától az óramutató irányával megegyező irányban haladva: L alaprajzú, földszintes, DK-i véghomlokzata fölött felső csonkakontyolt nyeregtetős kúria, udvari homlokzatain falazott oszlopos tornáccal, egytraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, erősen átalakítva. Téglalap alaprajzú, nyeregtetős kocsiszín és istálló, melyhez nyaktaggal téglalap alaprajzú, nyeregtetős cselédház kapcsolódik. Tovább nyeregtetős istálló majd nyeregtetős, emeletes magtár, egy felső csonkakontyolt nyeregtetős és egy kontyolt nyeregtetős istálló, végül két cselédház. Építette az Orczy család a 19. század első felében, később az uradalommal együtt a Pallavicini család birtokába került. 1945 után a termelőszövetkezet használta.
külső leírás:
A jelenlegi telek határain álló, szabadonálló épületekből kialakult együttes, melynek legfontosabb elemét egy "L" alaprajzú kúria alkotja. Az épület vegyes tégla-vályog falazású, cseréppel borított nyeregteteje az udvar felé eső végén kontyolt. Az utcai szárny, valamint az udvari szárny fele tornácos kiképzésű. A tornácot dór jellegű, téglából rakott oszlopok tartják. Az udvari szárny tornácot követő, elfalazott része a padlásfeljárót foglalja magában. Az utcai szárny - a jelenlegi beosztás szerint -6, az udvari 3 helyiséget foglal magában, melyek mindegyike síkmennyezetes. Az ablakok és ajtók mindenütt egyenes záródásúak és keretezetlenek. Az épület alápincézett, boltozata hevederes csehsüveg.
Bal felé körüljárva az udvart, a kúria mellett nyeregtetős cseréppel fedett kocsiszín és istálló, majd cselédlakások találhatók. E mellett nagy méretű, nyeregtetős istálló áll. Az udvar hátsó oldalát egy valószínűleg későbbi, kétszintes, bádogfedésű magtár zárja le. Az udvar másik oldalán visszafelé haladva a következő épület egy egyszintes, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetejű istálló, ezt egy sátortetős istálló, majd cselédlakások követik. Visszaérkezve a telek utcai frontjára, a kapu másik oldalán földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős, egykor cselédlakásoknak helyt adó épület van.

Jelenleg üresen áll. 1997.

Változatlan állapotban van az együttes a kaputól megítélve.