Lajkó Márton-féle szélmalom

Ipari műemlék
élelmiszeripari malom
Ipari műemlék
raktározási létesítmény
Bácsalmás Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, csonka kúp alakú, kúptetős, téglaburkolatos épület. Födémei, belső szerkezete, berendezése hiányos. Raktárnak használják. Épült a 19. század második felében. Népi műemlék.
külső leírás:
Szabadonálló, kör alaprajzú szélmalom. Fala vakolatlan tégla, teteje festett bádog. A földszinti nyílások széles, fehérre meszelt szalagkeretbe mélyülnek. Belseje elhanyagolt, szerkezete hiányos.

állapot leírása:
Külsejét a tulajdonos rendben tartja, lábazatát idén javították és a nyílászárók kereteit is átfestették. Bádogtetejét tavaly festették át. 1997.

2018.07.13 14:30 Emese62 állapot: 3 - pont: 95

Nagyon romlik az állapora, bár az oldalfalakt javították. Az ablakok betörve, a faszerkezet korhad, a borostyán az északi oldalon teljesen befutotta. Az oldalából növények és facsemeték nőnek ki szétfeszítve a téglákat! A tetőszerkezet is rossz állapotban van, környezete elhanyagolt, szélvitorlái nincsenek meg.Benn lomtár van minden szemét felhalmozva. A mellette lévő molnárlakás rendezett. Kié vajon a malom?
Találat a malomról.

feszület (6.428 km)