Római katolikus kápolna

Fájdalmas Szűz
kápolna
r.k. kápolna
kálváriakápolna
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású, homlokzati tornyos, támpilléres kápolna. A főhomlokzat két szélső tengelyében, félköríves záródású szoborfülkében Szent István és Szent Imre szobra. Csehsüveg boltozatos hajó, negyedgömb kupolával fedett szentély, a bejárati oldalon karzat. Berendezés: 19. század vége, 20. század; oltárkép: 1892. Az 1824-ben emelt kápolna mai alakját az 1882-1884 közötti átépítés során nyerte el. A kápolna előtt: Kálvária-szoborcsoport és keresztúti stációk, 19. század, stációképek: 1960-as évek (Udvardi Erzsébet).
külső leírás:
A főút mentén emelkedő dombon álló neogótikus kálváriakápolna a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, sokszögzáródású szentéllyel. Teteje cseréppel, toronysisakja fémlemezzel fedett.
Külső: az épület erőteljes lábazati sávja fölött - mely a tulajdonképpeni lábazatból, a fölötte emelkedő falrészből és a lezáró tagozott osztópárkányból áll - emelkedik az ablakok szintje. Ez utóbbi bemélyülő, fogsordíszes lezárású falmezőkkel tagolt. A nyílászárók kereteletlenek, félköríves lezárásúak, a bejárati ajtó a lábazati sávban helyezkedik el, az ablakok az osztópárkányra ülnek rá.
A homlokzat síkjában a torony függőleges sávja különböző építészeti elemekből van kiemelve: szélein 3/4 oszlopok zárják le, vakolata vízszintesen sávozott, az ablakszint és az oromzat szintje között és az oromzat és a torony között osztópárkány húzódik. Az oromzatban körablak helyezkedik el. Magának a toronynak a kialakítása az előbb ismertetett elemeket ismétli. Az épület karakterét az ablakok vállvonaláig felfutó támpillérek határozzák meg. A homlokzaton két-két támpillér közötti fülkében Szent István és Szent Imre szobra áll.
A kálvária-szoborcsoport provinciális munka, a stációképek újak.

Nagyon szép állapotban van a kápolna és a stációk is.