Steiner-Omaszta-kúria

Békés
Békéscsaba Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Steiner, majd Omaszta-kúria, építette Steiner Jakab, az Apponyi-uradalom inspektora, Munkácsy Mihály nagynénjének a férje az 1840-es évek végén. 1854-től az Omaszta családé volt. Klasszicista. Udvari középtengelyében portikusz. Kéttraktusos tornácos rendszerű, a park felőli homlokzat mögött öt szoba van. (Az Omaszta-hagyaték 1986-ban a békéscsabai evangélikus egyháznál van elraktározva.) Az épüolet tervezett funkciója: Munkácsy-emlékház, felhasználva az eredeti berendezést.

Az emlékházat kialakították, a bútorokat és a berendezéseket az evangélikus egyház kölcsönadta, így újra létrejött egy 19. századi hangulatú belső tér. Az épület helyiségei belülről körbejárhatók, így kiváló lehetőséget nyújtanak a Munkácsy-képek és időszakos kiállítások bemutatására. A bútorok restaurálását a Munkácsy Mihály Múzeum, a Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai állították helyre eredeti minőségükben. A Munkácsy-képek a Magyar Nemzeti Galéria birtokában vannak, letéti állományban lehetnek itt.
Az emlékháznak fontos szerepe van a város kulturális életében: kamarahangversenyek, művészeti és egyéb kulturális programok otthona.
A közeljövőben egy nyertes pályázatnak köszönhetően felújítják, ennek során az épület mögött kévő egykori hatalmas partjának még megmaradt részét is rehabilitálják.