Református harangtorony

egyéb szakrális épület
Edelény Körzeti Földhivatal
Ref. harangtorony, barokk, 18. sz.; 1654-ből származó haranggal.

A templomtól távol, a település közepén áll, és szépen illeszkedik a tájba a harangtorony, mely valószínűleg egy középkori eredetű őrtorony köveiből épült 1804-ben. 1927-ben felújítottak, ezt az évszámot a toronysisakon rögzítették.

"A négyzet alaprajzú, népies barokk stílusú torony háromszintes, órapárkánnyal. Sarkait pilaszterek díszítik. Első emeleti ablakai lantablakokat utánoznak, a második emeletiek úgynevezett köténydíszítésűek és egyenesen záródnak. Az ablakok fölött copf füzérdíszek láthatók. Az építmény külső falán helyezték el az I. világháborúban elesett aggtelekiek emléktábláját." (Wikipédia)

A képeken látható, hogy a torony igen rossz állapotban van. Belülről megnézni nem lehet, mert a lépcső életveszélyes. Rontja az összképet a sok rozsdás, egyáltalán nem esztétikus tartóvas a az ízléstelen, fakult művirágok sora.
Lehangoló látvány az alsó harmada, az embernek az az érzése támad, hogy egyszercsak összeroskad.

Malomépület (3.503 km)