Encs Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.

A tető (és a betonos födém) viszonylag új, a vakolat málladozik, viszonylag nagy repedések a falakon stb.

Eddig tartott a hivatalos jelentés, innentől szigorúan magánvélemény következik:
A fotózgatás közben kijött a ház tulajdonosnője, de mikor említettem neki, hogy a ház műemlék, eléggé agresszívan elkezdte magyarázni, hogy márpedig nem az (bár elismerte, hogy az a 11. szám), neki a volt férje írta alá azt a műemlékes papírt, de a ház az ő (asszony) nevén volt, úgyhogy mindenféle értesítést azonnal széttépett és elégetett, ő nem írt alá semmiféle beleegyezést, hogy műemlék legyen, meg egyébként is át van építve, és soha egy fillért nem vett fel a felújításra a hivataltól stb. Nagyjából ezt a sztorit hallottam vagy tízszer a beszélgetés alatt, meglehetősen kemény stílusban... Eléggé kellemetlen volt.
Annyit sikerült még kihámozni a sok és heves szóáradatból (amelyben én voltam a "szenvedő" megcélzott fél, holott egyértelműen mondtam, hogy semmi közöm a hivatalhoz, nem vagyok hivatalos ember), hogy a tető és a födém már egészen újjá lett építve, ugyanis korábban szabadgerendás födém volt, de azt teljesen elbontották, ahogy a korábbi (sima nyeregtetős) tűzfal is lebontásra került. Ha jól értettem, a ház eredetileg a néni szüleinek szüleié volt, tehát saját számolásom szerint olyan 120-150 éves lehet nagyjából, kőből épült, méghozzá az ottani, fekete színű vulkáni kőből, az udvaron a járda és a kerítés fala is abból van.

Sajnos GPS-es épületfotót nem sikerült készítenem, mert mikor arra engedélyt kértem a beszélgetés végén, akkor elég határozottan kijelentette a néni, hogy nem járul hozzá, hogy a házat fotózzam, mivel ő úgy döntött, hogy nem műemlék (és innen a sztorit l. fentebb). Így csak a föld felé néző géppel kaptam le a GPS-t...
Említett még a néni egy embert, aki körülbelül egy éve járt ott, és megígérte, hogy a műemléki védelmet leveteti a házról, a döntésről pedig majd kiértesítik. Lehet, hogy qtatom kollega volt? ;)

Péchy-kúria (0.349 km)
Várrom (0.567 km)