Megújulásunk támogatója:  

Iskola

azonosító:
2699
törzsszám:
970
szélesség (lat):
N 48° 15,691'
hosszúság (lon):
E 20° 45,856'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
eredeti típus:
általános iskola
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
106
település KSH kódja:
16799
földhivatal:
Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Iskola, barokk, 1777.

Állapotjelentések

2018.01.29 10:11 fehér állapot: 5 - pont: 60

2012-ben Hímes-ház néven újították fel a História-völgy projekt keretében.
Ennek során - bár az ajtókat, ajtókereteket ki kellett cserélni - meghagyták azok eredeti méretét. Ma közösségi és néprajzi bemutató házként üzemel, vasárnap kivételével minden nap nyitva van.
Sajnos, a falai vizesednek, a tornácon egy egészen kicsi felületen a vakolat lehullott. Ezzel együtt szépen megtartott, jó állapotú az épület.

A település honlapja szerint: "A Bartók Béla utca 50.számú földszintes saroképület hazánk egyik legrégibb és mai napig érintetlen állapotú műemléki iskolaépülete. A késő barokk stílusú. boltíves folyosóról nyílnak a helyiségek, termek. A négy ablakos épület bejárata feletti felirat szerint az épület 1777-ben épült, mely valószínűsíti, hogy a plébánia házat és templomot építő mesterek lakása volt. A munkálatok befejeztével az építményt a püspökség jövedelmeinek kezelője, a kasznár használta. A bérleti forma elterjedése idején püspöki bérlők voltak a lakói. 1927-től oktatási célra használták.2007 évben fejeződött be a Kisiskola megmentésére irányuló építőmunka első szakasza amely az épület tetőfelújításán túlmenően a teljes külső állagmegóvását és a külső történelmi homlokzat helyreállítását is magába foglalta. A munkában együttműködött a Borsodszirák Római Katolikus Egyházközség és a települési Önkormányzat. A mentési munkálatokhoz állami forrásból jelentős pályázati összeget biztosított a Nemzeti Kulturális Alap."

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.