Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Ref. templom, román, 12-13. sz., 14. sz.-i gótikus részletekkel.
:
A település belsejében kisebb dombon kerítéssel övezve szabadon álló, keletelt, egyenes szentélyzáródású templom, nyugati homlokzata felett behúzott toronnyal. A templom nyeregtetejét és gúlasisakját cserépfedés borítja. A hajó és a torony vakolat nélküli, kváderekből épült, a hajóval azonos szélességű és magasságú gótikus szentély keleti sarkait átlós támpillérek erősítik. Egy további támpillér áll a hajó és a szentély déli falának találkozási pontjánál. A templomon egyszerű ferde síkú lábazat fut körbe. A nyugati homlokzat tengelyében félköríves záradékú ajtó nyílik, mely körül körbefordul a lábazat. Felette, az oromfalban körablak, háromkaréjos mérművel. A torony nyugati falsíkja a hajó nyugati falsíkjával megegyezik. A kétszintes torony alsó szintjén a déli, a nyugati és az északi oldalon, a felső szinten pedig oldalanként egy-egy, azonos formájú, félköríves záradékú ikerablak nyílik. Az ikerablakok osztója kör keresztmetszetű, az ívek trapéz alakú vállkövekről indulnak. A hajó déli homlokzatának nyugati szakasza nagyobb kváderekből épült fel a keletinél. A földszinten lépcsős kiképzésű bélletes kapu nyílik. A félköríves záradékú kapufülkében párnatagos lábazaton álló, kör keresztmetszetű, bimbós fejezetű oszlopok állnak A fejezetekről nyolcszög keresztmetszetű archivolt követi a kapufülke belső ívet Maga a kapu álló téglalap formájú, tagozat nélküli. A szemöldök feletti ívmező dísztelen. A lábazat a kapu környékén lépcsőzetesen visszaugrik és igazodik az oszloplábazatok síkjához. A hajó déli homlokzatán három ablakot találunk. A nyugati ablak osztósudaras mérműves gótikus nyílás, míg a másik kettő félköríves záradékú, tölcséresen szűkülő román stílusú ablak. A hajó gótikus ablakával egyező formájú ablak van a szentély déli homlokzatán is. Az északi hajófalon a kétféle kváderfalazat élesen elválik egymástól. A szabályosabban rakott, kisebb kváderekből álló falszakaszban elfalazott, szegmentíves nyílás látható. A nyugati szakaszban egy kicsi, keskeny, félköríves záródású, élszedett keretű ablak nyílik, tőle nyugatra egy nagyobb félköríves, ez alatt pedig egy álló téglalap alakú, élszedett ablak található. A három ablak utólagos. A tető alatt egyszerű kőpárkány fut.

Kitűnő állapotú templom