Dőry-kastély

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Gyógypedagógiai nevelőintézet, volt Dőry-kastély, gazdasági épületek és istálló, barokk, 1730 körül; 19. sz.-i átalakításokkal. Kertje védett.
:
Önmagában álló, egyemeletes, teljesen alápincézett, eredetileg téglalap alaprajzú épület, melynek zárt tömbjéhez csatlakozott a négy kétemeletes saroktorony. Bejárata a gazdasági, illetve kiszolgáló épületek által körbefogott udvarról nyílik főhomlokzatának tengelyében, kőkeretes, törtpárkányos keretben. Főhomlokzata 1+7+1 tengelyes. A bejárati középmezőt falsávok és a megnövelt ablakméretek jelzik. Ablakai kereteltek, négyszögletesek. Hátsó kertjére kis terasz nyílik, a félemelet magasságában. A hátsó tornyokból még kettő, két tengelyes, egyemeletes szárny lép ki az udvar felé. A torony sarkait és az épület hátsó részeit falsávok tagolják. Az épületet magas nyeregtető, a tornyokat tört íves bádogsisak fedi. Tetőterét ablakok világítják meg.

2011.04.20 15:03 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 47° 58,038' E 20° 58,970' - pont: 13

Az épületkomplexum jelenleg -táblája szerint- óvoda, általános iskola, szakiskola, diákotthon és gyermekotthon funkciókat tölt be, tábla figyelmeztet rá, hogy a kapuját zárva tartják - emiatt bejutni nem lehetett, csak kerítésen kívülről készítettem néhány fotót.
Az épületek majdnem mindegyikén kisebb-nagyobb vizesedés és ebből eredő vakolatomlás tapasztalható, ennél pontosabbat azonban a távolság miatt nemigen lehet mondani. A kastély főépülete ugyan kiemelkedik a többi környező építmény közül, de így sem látszik sok belőle, fotózni nemigen lehet. A park szépen rendbentartott, bár igazán öreg fák nem nagyon vannak.

A közelben egy régi, viszonylag kopott, málladozó vakolatú magtár is található, nyilvánvalóan egykor az uradalom része lehetett, ahogy a katolikus templom is, amely az utca másik oldalán áll.