Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Népi lakóház.
:
Utcasorban, de az utca vonalától beljebb álló, hosszanti oldalával az utcára néző, csonkakontyos nyeregtetős, cseréppel fedett, kelet-nyugati tengelyű, téglány alaprajzú egymenetes, négyosztatú épület, déli homlokzata előtt fatornáccal. A nyugati homlokzat kéttengelyes, a tengelyekben álló téglalap alakú, hullámos szélű vakolt szalagkerettel övezett ablakok nyílnak. A sarkokon és az ablakok között sávozott felületű függőleges vakolatsávok húzódnak. Az oromfal alatt egy fűrészfogas és egy fogrovatos vakolatdísz húzódik. Ez utóbbi az oromfal széleit is végigkíséri. Az oromfal felső részén két, sávozott felületű vakolt szalagkerettel övezett, kör formájú világítóablak nyílik. Közöttük szegmentíves záradékú, vakolt szalagkeretes fali fülke áll. A fülke felett kereszt, alatta pedig egy hullámos vonallal határolt sávban az 1909-es évszám látható. A tornác nyugati oszlopa falazott, négyzetes alaprajzú, a homlokzathoz szegmentívvel kapcsolódik. A déli homlokzat előtt található tornác faoszlopai faragottak, közöttük fűrészelt fa mellvéd húzódik. A tornácmögötti homlokzat nyílásainak ritmusa a-a-A-a-A-a. A nyílások közül a nyugatról számított első egy gerébtokos ablak, a második egy keskeny, álló téglalap formájú, vakolt szalagkeretes ablak, a harmadik egy szegmentíves záródású ajtó, a negyedik egy vakolt szalagkeretes, egyenes záradékú ablak, ahol a szalagkeret felső része felett lekerekített sarkú, tetején kiemelkedő bütyökkel díszített sáv látható, míg az ötödik nyílás egy szegmentíves, keret nélküli ajtó. A keleti homlokzat oromfalában normál méretű, vakolt szalagkeretes ablak nyílik. A szalagkeret tetején félköríves kiemelkedésen hegyére állított háromszögmotívumból kinövő kereszt látható.

2010.07.05 20:35 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 22,699' E 21° 25,931' - pont: 72

A ház nagyon szépen fel van újítva, úgy tűnik, hogy valamiféle panzióként működik.
Egyedül a műholdvevő tányér az, ami egyáltalán nem illeszkedik az épülethez, ezt mindenképpen a díszes falazat helyett valahová máshová kellett volna felszerelni...

Aprócska előkertjében egy aprócska kereszt áll.

Pusztavárrom (5.629 km)