Megújulásunk támogatója:  

Kastély

azonosító:
2799
törzsszám:
1070
szélesség (lat):
N 48° 25,409'
hosszúság (lon):
E 21° 16,793'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
8
település KSH kódja:
22187
földhivatal:
Encs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szociális otthon, volt püspöki nyaraló-kastély, copf, 1774. Külsőleg átalakítva 1845-ben. Egykori kápolnájának mennyezetképe barokk, 1781, Zirckler alkotása. Kertje védett.

Állapotjelentések

2017.11.15 15:22 fehér állapot: 3 - pont: 59

A kastély a látogatók elől szigorúan el van zárva, biztonsági őr vigyázza éjjel-nappal a területet. Mindenképpen be akartam jutni, ezért engedett a kérésemnek, odakérte a gondnokot, aki csak kóddal tudja nyitni a bejáratot. Köszönöm mindkettőjüknek, végül bemehettem egy regisztráció után.
Ezért készítettem a szokásosnál is bővebben a belsejéről képeket.

A kastélyt gróf Esterházy Károly egri püspök építtette 1774-ben Fellner Jakab építész tervei szerint copf stílusban. Többször újították fel, ez változtatásokkal is járt az idők során.
A kastély magában foglalja a Szent Kereszt tiszteletére emelt kápolnát, melyben egy 7 méter magas, egy darabból faragott keresztet helyeztek el. Ezt csak azért vágták ketté derékban, hogy a kápolnába be lehessen hozni, fel lehessen állítani. Eleve püspöki kápolnának épült, freskóit Zirckl János vagy más források szerint Johannes Kracker bécsi festő készítette.
Ma a kápolna méltatlan helyzetben van, mindent belezsúfoltak, amivel nem tudnak mit kezdeni, és nem odavaló.
Érdekesség, hogy egy méreteiben és stílusában is alkalmatlan padsor áll itt, amelyet tulajdonképpen a diósgyőri vár kápolnájába szánt adományként a kivitelező cég, de elméretezte, túl nagyra sikerült.
Itt is ormótlanul nagy, de az egri érsekség itt helyezte el...
A kastély története egyedülállóan gazdag, eseményekkel teli, melyet Hornyák Máté János a Római Katolikus Szeretet Szolgálat Hejcei Otthona, illetve a Magyarrészi R.k. Kassai Egyházmegye 20. századi történetének kutatója hosszú, kitartó munkát követően írt meg az Építészfórum számára 2011. novemberében. Ajánlom az elolvasását, a mellékelt linken nyitható meg.
A kastély évek óta zárva, felújítása nagyon esedékes lenne. Most, első lépcsőben az igencsak lepusztult nyílászárók cseréjére kerülhet sor. A közbeszerzési eljárást elindították, keresik a kivitelezőt.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.