Pálos fogadó; római katolikus plébániaház

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
R.k. plébániaház, volt Pálos fogadó, barokk, 1729.
:
Szabadon álló, egyemeletes, téglalap alaprajzú, oromzatos homlokzatú épület. Bejárata a két hosszoldal középtengelyében van. Nyeregtetejét kétoldalt barokk hullámzó oromzat zárja le. Az íves, párkányos timpanon alatt szemöldökpárkányos lantformájú ablak, két oldalán falpilaszterek, fekvő, ovális, keretelt szellőzőablak és íves volutás bővítmény zárja az oromfalat. Az épület sarkai lekerekítettek, hosszanti tengelyén 5 emeleti köténydíszes ablak, homlokzati rövid oldalain 2-2 ugyanilyen ablak. Bejáratai felülvilágítósak, az utcai bejárat felett kőbe faragott pálos címer. Földszinti ablakai az emeletiek ritmusát követik. Az épület nyeregtetős.

2012.01.02 08:10 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 47° 58,935' E 20° 56,907' - pont: 17

A kisebb málló vakolatú foltok továbbra is megvannak, illetve egy nagyobb, de még nem vészes vizesedés is látható, s a tetőzet alján 2-3 törött palalap miatt egy beázás is elkezdődött. Ezektől eltekintve elég jó állapotú az épület.

harangláb (1.441 km)
parasztház (1.513 km)