Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom. Korábbi 13-14. sz.-i templom helyén épült késő gótikus stílusban a 15. sz. végén, 17. sz.-i újjáépítéssel és 19-20. sz.-i részletekkel. Berendezés: stallum, 16. sz.; padok, 18. sz. (vmint: ház, díszkert, temető)

A templom külső falán vakolathibák látszanak, az ablakok mérművein is látszik az idő és az időjárás károkozása. Ezektől eltekintve a templom rendben van, környezete, a műemléki temető is szépen gondozott, tiszta.
Mióta körbekerítették a temetőt (Rudolf Mihály tervező irodájának munkája), azóta eltűntek a területről az illetéktelenek, akik életrendszerűen bitorolták, rongálták a temetőt. Estére, éjszakára a kapukat lezárják.

A templom belsejében jelentős előrelépés történt: megjavították az Angster-orgonát, és 2006-ban a keleti karzatra is építettek egy újat. Ez most éppen javítás alatt áll, de az Operafesztiválra készen lesz.
Ezzel az országban egyedüli módon kétorgonás koncerteket is lehet tartani a híresen jó akusztikájú Avasi templomban.
A hajóban felállított stallum minden valószínűség szerint a diósgyőri vár egykori kápolnájából való.
A nyugati bejárat bal oldalán a mellékhajó végében a régészeti kutatások alkalmával fellelt épületmaradványok és egyéb tárgyak kiállítása látható.
A jobboldali mellékhajó délkeleti falán a torony sisakjának és templomgombjának 1666, 1737, 1763 és 1781. éveiből megmaradt zászlói láthatók; az 1544-es tűzvész után a négyszögletes oszlopokba beépítették a korábbi pillérekből és boltozatokból megmaradt szép köveket.

Harangtorony (0.026 km)
Fürdő (0.063 km)